Randstad ziet meer spanningen op werkvloer door polarisatie

28 mei , 8:00 Zakelijk
randstad ziet meer spanningen op werkvloer door polarisatie
ANP
De polarisatie in de maatschappij is ook steeds vaker terug te zien op de werkvloer. Dat constateert Randstad op basis van onderzoek onder ruim 12.000 Nederlanders. De spanningen nemen onder meer toe door generatieverschillen, politieke overtuigingen en verschillende normen en waarden. Volgens het uitzendconcern kunnen werkgevers meer doen om die spanningen terug te dringen.
Randstad onderscheidt een aantal generaties op de werkvloer. "Elk van die generaties, die zich onderscheiden door het decennium waarin ze geboren zijn, heeft een eigen kijk op werk, privé en maatschappij", legt gedragswetenschapper Oscar van Mourik van Randstad uit. "Het begrijpen van de verschillen en de overeenkomsten tussen deze generaties is voor een werkgever essentieel in het bevorderen van harmonie en samenwerking."
Uit het onderzoek komt bijvoorbeeld naar voren dat jongere werknemers menen meer tijd nodig te hebben om onderdeel te worden van een team. Ook is tussen jongere en oudere medewerkers vaak onvoldoende begrip.
En bovenop deze generatieverschillen komen de verschillen in culturele achtergronden en politieke overtuigingen, die kunnen leiden tot polarisatie. Daarmee lopen werkgevers volgens Van Mourik het risico op "verminderd onderling vertrouwen en meer conflicten, wat de prestaties van teams én het werkplezier negatief beïnvloedt".
De gedragswetenschapper vindt daarom dat werkgevers in actie moeten komen om verschillen tussen werknemers te overbruggen. "Denk daarbij onder andere aan een open en inclusieve bedrijfscultuur, transparante communicatie en het delen van visies en waarden om bewustwording te creëren onder medewerkers van wat ze met elkaar gemeen hebben." En daar is niet alleen een bedrijf bij gebaat, "maar uiteindelijk ook de maatschappij", besluit Van Mourik.