De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt woensdag lager te gaan openen. De recessievrees houdt de markten in de greep ondanks het voorzichtige koersherstel in de afgelopen dagen. Ook wordt uitgekeken naar de verklaring die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op dag in het Amerikaanse Congres zal geven over het beleid van de centrale bank.
Vorige week verhoogde de Fed de rente nog in het hoogste tempo in bijna dertig jaar om zo de hoge inflatie te bestrijden. Door de onrust over de sterk stijgende rente en de vrees voor een economische recessie is er de afgelopen tijd veel onrust op de beurzen ontstaan.
Uit cijfers van statistiekbureau CBS bleek dat het consumentenvertrouwen in juni nog nooit zo laag is geweest als nu. Nederlandse consumenten zijn vooral minder bereid om grote aankopen te doen, mogelijk ook door de sterke prijsstijgingen. Huishoudens zijn ook negatiever geworden in hun verwachtingen voor de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden.
De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren zo'n 1 procent lager te beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting in het rood openen. In de Aziatische regio gingen de aandelenmarkten woensdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent lager, na de opmars van 1,8 procent een dag eerder. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds ruim 1 procent in de min.
Op het Damrak zal het aandeel ArcelorMittal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling en koersdoel voor de staalfabrikant terug.
De Europese beurzen veerden dinsdag verder op na de zware verliezen van vorige week. De AEX eindigde 1 procent hoger op 648,03 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 0,8 procent aan. Ook Wall Street toonde herstel na de slechtste beursweek sinds het begin van de coronacrisis. De Dow-Jonesindex sloot 2,2 procent hoger op 30.530,25 punten. De brede S&P 500 en techgraadmeter Nasdaq stegen 2,5 procent.
De olieprijzen stonden onder druk door de vrees voor een afnemende vraag als gevolg van een mogelijke economische krimp. Ook zal de Amerikaanse president Joe Biden woensdag naar verluidt het Congres oproepen om de federale belasting op benzine op te schorten om de hoge prijzen aan de pomp te drukken. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,8 procent minder op 105,33 dollar. De prijs van Brentolie zakte 3,5 procent tot 110,64 dollar per vat.
De euro was 1,0497 dollar waard, tegen 1,0549 dollar een dag eerder.