Chipmachinefabrikant ASML heeft een recordjaar achter de rug, omdat door de wereldwijde chiptekorten de vraag naar de machines van het Nederlandse bedrijf zeer groot is. De omzet steeg vorig jaar naar 18,6 miljard euro, van 14 miljard euro in 2020. Voor dit jaar rekent ASML op een verdere sterke groei van de inkomsten.
Er werd een nettowinst behaald van 5,9 miljard euro. Dat was 3,6 miljard euro een jaar eerder. Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. In een toelichting spreekt topman Peter Wennink dan ook van een "sterk jaar van groei in een dynamische omgeving".
Volgens ASML is de vraag naar zijn systemen groter dan de eigen productiecapaciteit. Klanten vragen zelfs om chipmachines al te leveren voor ze volledig getest zijn.
ASML is erg succesvol met de verkoop van zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro en zijn zo groot als een bus. Daarvan werden er vorig jaar 42 stuks afgeleverd. Het bedrijf levert ook minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips en ondersteunende diensten zoals software-updates om bestaande machines efficiënter te maken.
De onderneming uit Veldhoven zei verder niet te verwachten dat een recente brand bij een vestiging in Berlijn dit jaar een grote impact op de productie van chipmachines zal hebben. Door de brand begin deze maand werd de productie van onderdelen voor zijn EUV-machines geraakt.
Het in de AEX-index genoteerde ASML is van plan een volledig dividend uit te keren van 5,50 euro per aandeel over 2021. Dat is een verdubbeling van het dividend ten opzichte van 2020.