Recordkwartaal bij ASML, maar bedrijf voelt materiaaltekorten ook

20 okt 2021, 7:39 Zakelijk
recordkwartaal bij asml maar bedrijf voelt materiaaltekorten ook
ANP
Chipmachinefabrikant ASML heeft een recordkwartaal achter de rug dankzij de sterke vraag naar chips. Voor de laatste maanden van het jaar zijn de verwachtingen van het Veldhovens concern wel iets minder hooggespannen. Dat komt omdat het bedrijf ook last heeft van de materiaaltekorten die wereldwijd veel ondernemingen treffen.
Van juli tot en met september ging er 5,2 miljard euro omzet in de boeken bij ASML, dat vrijwel een monopoliepositie heeft voor machines voor de nieuwste generaties computerchips. Dit was beduidend meer dan de 4 miljard euro omzet van een kwartaal eerder. Onder de streep leverde ASML dit 1,7 miljard euro winst op.
Financieel directeur Roger Dassen noemt de cijfers "sterk", maar geeft aan dat zijn bedrijf de laatste tijd ook merkt dat materialen schaars zijn. Ook leveranciers van ASML hebben er volgens hem last van. Hij benadrukt dat het eigenlijk ook een beetje om problemen gaat die een logisch gevolg zijn van de snelle groei die ASML doormaakt.
Het bedrijf doet er alles aan om de capaciteit van zijn productieketen op te voeren. Niet zo lang geleden heeft de onderneming ook een nieuw logistiek centrum in gebruik genomen. Er waren enige opstartproblemen, met als gevolg dat een paar systemen met enkele weken vertraging startten.
Wat ook speelt is dat chipfabrikanten, dus de klanten van ASML, vanwege de wereldwijde chiptekorten aan ASML vragen om chipmachines al te leveren voor ze getest zijn. Dan gaan ze dus al naar de klant zonder dat ASML helemaal klaar is. De omzet van de nieuwe machines kan dan pas ingeboekt worden als de apparaten geïnstalleerd zijn in de fabriek van de klant.
Dassen voorziet door deze ontwikkelingen "enige impact" op de resultaten in het vierde kwartaal, al zal het bedrijf de omzet die het dan misloopt waarschijnlijk volgend jaar wel weer inlopen. In de laatste periode van dit jaar rekent ASML op zo'n 4,9 miljard tot 5,2 miljard euro aan opbrengsten. Daarmee is het bedrijf iets minder optimistisch dan veel analisten in doorsnee hadden geraamd. Dassen geeft aan dat de onderneming niettemin op koers ligt om in heel dit jaar rond de 35 procent te groeien. Hij denkt dat de markt voor chipapparatuur volgend jaar sterk blijft en dat ASML in 2022 "gezonde groei" kan laten zien.