De Amsterdamse aandelenbeurs liet maandag een kleine plus zien. Ook de andere Europese beurzen bleven dicht bij huis. Op het Damrak kampte RELX met een adviesverlaging. Bouwer BAM was in trek na de aankondiging van het vertrek van de financieel directeur. Beleggers hielden verder de zogeheten shutdown van overheidsinstellingen in de Verenigde Staten in de gaten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 570,49 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 857,61 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen 0,1 procent. Parijs verloor 0,1 procent.
Grootste daler bij de hoofdfondsen was informatieleverancier RELX met een verlies van 2,6 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley. Verzekeraar NN Group profiteerde juist van een adviesverhoging door de Amerikaanse bank en behoorde tot de kopgroep met een winst van 1,1 procent.
In de MidKap stond BAM bovenaan met een winst van 2,1 procent. Analisten van KBC Securities stelden in een reactie op het vertrek van financieel directeur Tessa Menssen dat het bouwbedrijf zijn risicomanagement moet zien te verbeteren na de financiële tegenvallers in 2017.
Air France-KLM sloot de rij bij de middelgrote bedrijven met een min van 2,4 procent na een adviesverlaging. Zakenkrant Financial Times meldde daarnaast dat bestuurders van de luchtvaartcombinatie afgelopen week hebben gesproken met de bewindvoerders die proberen een koper te vinden voor het failliete Alitalia.
Bij de kleinere bedrijven klom Takeaway.com 3,5 procent. Topman Jitse Groen van de Nederlandse maaltijdbezorger zei afgelopen weekeinde in een Duitse krant dat hij een fusie met zijn Duitse branchegenoot Delivery Hero als een mogelijkheid ziet.
In Zürich zakte UBS 3 procent. De Zwitserse bank leed in het vierde kwartaal een verlies door een buitengewone last vanwege de Amerikaanse belastinghervormingen.
Sanofi verloor ruim 3 procent in Parijs. De Franse farmaceut koopt het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Bioverativ, dat zich bezighoudt met middelen tegen bloedziektes zoals hemofilie, voor omgerekend 9,5 miljard euro.
De euro was 1,2243 dollar waard, tegen 1,2236 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 63,63 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 68,90 dollar per vat.