De Zuid-Koreaanse elektronica- en chipfabrikant Samsung Electronics boekte afgelopen kwartaal minder winst dan marktkenners hadden verwacht. De grootste onderneming van Zuid-Korea heeft last van de mindere vraag naar geheugenchips en chips voor in pc's, waardoor de chipprijzen dalen. Ook kampt het bedrijf met een zwakke vraag naar smartphones en andere elektronische apparaten doordat consumenten voorzichtiger zijn geworden vanwege de hoge inflatie en hoge energierekeningen.
De nettowinst van Samsung kwam in de drie maanden tot en met september uit op 9,1 biljoen won (zo'n 6,4 miljard euro). Analisten gingen uit van een winst van 9,4 biljoen won (6,6 miljard euro). Het techconcern waarschuwde eerder al bij de publicatie van de voorlopige cijfers, dat de operationele winst voor het eerst sinds 2019 is gedaald.
De omzet van de halfgeleiderdivisie van de grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld bedroeg 23 biljoen won (zo'n 16 miljard euro). Kenners hadden gerekend op 35 biljoen won (24 miljard euro) aan opbrengsten van de chipdivisie.
Chipproducenten wereldwijd waarschuwen al enige tijd voor tegenwind op de markten. Doordat de vraag naar chips en producten waar chips inzitten afneemt stapelen de voorraden zich op. Tijdens de coronapandemie waren chips juist niet aan te slepen door de sterke vraag naar laptops en andere apparatuur om thuiswerken mogelijk te maken en kampten veel sectoren met een tekort aan chips.
Concurrerende chipmakers zoals SK Hynix, Micron Technology en Kioxia Holdings kondigden al aan hun productie te verlagen en te snijden in de kapitaaluitgaven omdat klanten eerst hun chipvoorraden wegwerken. Samsung kiest daarentegen voor een voorzichtige benadering met betrekking tot bezuinigingen op de productie en de kapitaaluitgaven, waarbij het bedrijf rekent op een herstel in de tweede helft van 2023.