SBM Offshore was donderdag de uitblinker op het Damrak. Cijfers van de maritiem dienstverlener vielen duidelijk in de smaak bij beleggers. De leidende AEX-index in Amsterdam sloot de sessie met een verlies. Elders in Europa lieten graadmeters een wisselend beeld zien. Vooral in Duitsland werden de nodige kwartaalcijfers van grote bedrijven verwerkt.
De AEX-index sloot met een min van 0,3 procent op 572,22 punten. De MidKap klom, geholpen door de koerssprong van SBM, 0,3 procent tot 803,37 punten. De beursgraadmeter in Londen leverde 0,4 procent in. Parijs eindigde de sessie nagenoeg vlak en Frankfurt sloot 0,3 procent hoger.
SBM Offshore was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 3,7 procent. Het bedrijf boekte meer winst in de eerste zes maanden van het jaar. SBM verlaagde wel de omzetverwachting voor heel 2018, maar volgens kenners was dat geen verrassing. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was speciaalchemieconcern Corbion met een min van 1 procent.
Altice Europe ging op kop in de AEX met een winst van 2 procent. Uitzender Randstad (min 0,9 procent) stond in de staartgroep na tegenvallende resultaten van concurrent Adecco. De Zwitserse uitzendgigant kampte met wisselkoerseffecten en zag de winstmarge dalen. Het aandeel zakte in Zürich ruim 2,1 procent.
De in Amsterdam genoteerde bottelaar Coca-Cola European Partners (CCEP) won 4,6 procent na cijfers.
In Frankfurt waren beleggers vooral enthousiast over de resultaten van Adidas. Het sportmerk won dik 9 procent aan beurswaarde. Het Duitse bedrijf kende een sterk financieel kwartaal geholpen door het WK voetbal in Rusland.
Het kwartaalbericht van de reisorganisatie TUI (min 2,3 procent) viel in minder goede aarde. Telecomreus Deutsche Telekom, die de verwachting voor dit jaar opnieuw verhoogde, verloor desondanks 0,1 procent.
Pandora won 3,9 procent in Kopenhagen. De winstwaarschuwing die het Deense sieradenbedrijf eerder deze week gaf, heeft topman Anders Colding Friis de kop gekost. In Brussel steeg Bpost bijna 7 procent na sterke resultaten van het Belgische postbedrijf.
De euro was 1,1572 dollar waard, tegen 1,1601 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond nagenoeg vlak op 66,93 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 72,19 dollar per vat.