Scholz: Duitsland voorbereid op stopzetting Russische gaslevering

10 sep 2022, 14:24 Zakelijk
scholz duitsland voorbereid op stopzetting russische gaslevering
Mocht Rusland de gaskraan naar Europa volledig dicht laten, dan zijn Duitsland en Europa daarop voorbereid. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een verklaring. Het land heeft zich voorbereid "op een grootschalige stopzetting van de gasleveringen door Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraïne", aldus Scholz. Hij voegde daaraan toe dat zijn land terminals aan de Noord-Duitse kust heeft opgezet om vloeibaar gemaakt gas in te voeren. Duitse steden en gemeenten betwisten overigens de beweringen van Scholz.
De grootste economie van Europa is sterk afhankelijk van de invoer van Russisch gas. De huidige energiecrisis wordt verergerd doordat de Russische president Vladimir Poetin de leveringen almaar verder beperkt als vergelding voor sancties in verband met de oorlog in Oekraïne. Zeker het dichthouden van gaspijpleiding Nord Stream 1 wordt gevoeld. Ondertussen nemen de zorgen toe dat Duitsland als gevolg van de crisis met een golf van faillissementen te maken kan krijgen.
"We hebben gas bespaard. We maken opnieuw gebruik van de productiecapaciteit van kolengestookte elektriciteitscentrales. Begin volgend jaar hebben we de mogelijkheid om de resterende Zuid-Duitse kerncentrales te gebruiken als dat nodig is", zei de bondskanselier.
Toch werden er zaterdag vraagtekens gezet bij de energietoezegging van de regering. Zo stelde de voorzitter van de Vereniging van Steden en Gemeente, die 14.000 steden en gemeenten in het land vertegenwoordigt, dat het land het risico loopt op een energiecrisis. Gerd Landsberg sprak tegen de krant Welt am Sonntag onder andere zijn zorgen uit over de impact van een eventuele aanval van hackers. Verder wees hij op de kans van overbelasting van het net als veel huishoudens overschakelen op elektrische kachels in plaats van gaskachels. "Duitsland heeft erkend dat de situatie ernstig is, maar doet nog niet genoeg om zich voor te bereiden", zei Landsberg, tegen de krant.
Eerder deze week kreeg de Duitse regering een klap te verwerken bij de plannen om enkele kerncentrales open te houden als reserve. Het plan, onthuld door de minister van Economie Robert Habeck, werd verworpen door een van de Duitse exploitanten van kerncentrales, die zei dat het "technisch niet uitvoerbaar is en daarom niet geschikt".