SER: extra aandacht voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt

10 dec 2020, 8:00 Zakelijk
ser extra aandacht voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt
ANP
Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt moeten extra aandacht krijgen, omdat zij door de coronacrisis meer kans lopen op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Denktank Coronacrisis van de Sociaal Economische Raad (SER). Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren die net de arbeidsmarkt op komen, werkenden met een migratieachtergrond en mensen met een arbeidsbeperking.
De denktank doet de oproep omdat de vooruitgang die voor deze groepen voor de coronacrisis was geboekt "tot stilstand lijkt te komen" door de pandemie. "De coronacrisis raakt ons allemaal. Maar voor de één zijn de gevolgen groter en langduriger dan voor de ander. Laten we vooral die mensen niet vergeten die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen en te blijven, zodat ook zij vertrouwen kunnen houden", zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer.
De denktank doet een aantal aanbevelingen, waaronder een specifieke aanpak, zoals jobcoaching op afstand, extra taallessen en het verbeteren van digitale vaardigheden voor bijvoorbeeld statushouders en laaggeletterden. Daarnaast wil de SER aandacht voor een inclusieve arbeidsmarkt, omdat een "diverser bedrijf aantoonbaar succesvoller is op de lange termijn".
Er moet ook een coronadashboard komen voor kwetsbare groepen, waarop achterstanden en behoeften worden bijgehouden, zoals het effect van de steunpakketten. Daarmee kan het beleid ook beter worden afgestemd op de behoeften. De denktank noemt het "van groot belang om nauwkeurig vast te stellen wie daadwerkelijk kwetsbaar is als gevolg van deze crisis", omdat bestaande informatie niet altijd duidelijk is.
Niet alleen werkenden, ook werkgevers moeten gehoord worden wat zij nodig hebben om kwetsbare groepen te helpen. De kosten daarvoor, zoals een eenmalig bedrag of voorzieningen voor werken op afstand, hoeft de werkgever niet meteen zelf te maken. Volgens de SER betalen investeringen om mensen aan het werk te houden zichzelf terug.
De denktank wil dat er voldoende geld is voor re-integratie op de arbeidsmarkt, en waarschuwt voor genoeg capaciteit bij instanties die de maatregelen moeten uitvoeren. "De uitvoering is vaak een belangrijke succesfactor bij beleid", aldus de denktank.