Shell beloont aandeelhouders na gunstig halfjaar

29 jul 2021, 8:40 Zakelijk
shell beloont aandeelhouders na gunstig halfjaar
ANP

Shell gaat voor het einde van dit jaar voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Met het inkoopprogramma beloont het olie- en gasconcern zijn aandeelhouders. Doordat er na de inkoop minder stukken overblijven, stijgen de resterende aandelen namelijk in waarde en kan de winst per aandeel toenemen. Ook het dividend, een winstuitkering aan de aandeelhouders, wordt verhoogd.

Shell profiteerde de afgelopen periode van hogere olieprijzen. Daardoor steeg de winst van het Brits-Nederlandse bedrijf. Het contrast met het tweede kwartaal van vorig jaar is enorm. Toen werd een verlies geboekt van ruim 18 miljard dollar. Dat was voor het olieconcern het dieptepunt van de coronacrisis. Er was minder vraag naar olie en gas en de olieprijzen stortten tijdelijk in. Inmiddels is het beeld duidelijk veranderd.

Door de huidige economische groei zijn de olieprijzen in de afgelopen periode flink gestegen. In Nederland bereikte de benzineprijs volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers onlangs zijn hoogste niveau ooit, met een adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) van 1,962 euro. Donderdag was de adviesprijs in Nederland 1,951 euro voor een liter benzine.

De omzet van Shell verdubbelde op jaarbasis bijna, naar 60,5 miljard dollar. De aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), de belangrijkste winstgraadmeter voor het bedrijf, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,6 miljard dollar. Onder de streep boekte Shell verder een nettowinst van 3,4 miljard dollar. De productie van olie en gas was met bijna 3,3 miljoen vaten per dag wel iets lager dan de 3,5 miljoen vaten in het eerste kwartaal.

Shell wijst erop dat de energiemarkt de komende tijd nog wel onzeker blijft vanwege de voortdurende coronapandemie. Daarnaast moet het bedrijf mogelijk productie van olie of gas beperken vanwege "wettelijke vereisten en/of beperkingen op het gebied van infrastructuur", zo klinkt het in een toelichting op de cijfers. Die waarschuwing deed Shell een kwartaal eerder ook al.

De opmerking zou te maken kunnen hebben met een uitspraak van een Nederlandse rechter in een zaak over klimaatdoelstellingen. In die klimaatzaak bepaalde de rechtbank dat Shell per direct meer moet doen om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Vorige week werd bekend dat het olieconcern in beroep gaat tegen de uitspraak.

Topman Ben van Beurden noemde de rechterlijke uitspraak tegen één oliebedrijf donderdag opnieuw "niet effectief" om klimaatverandering tegen te gaan. Hij zei dat Shell niettemin zijn best doet om de uitstoot in 2030 met 45 procent terug te brengen ten opzichte van 2019. "Zodra we weten of dat mogelijk is, zullen we dat melden." Van Beurden herhaalde verder dat Shell uiterlijk in 2050 een energiebedrijf wil zijn "met netto nul uitstoot".