'Shell overweegt verkoop belang in grootste Amerikaanse olieveld'

14 jun 2021, 7:31 Zakelijk
shell overweegt verkoop belang in grootste amerikaanse olieveld
ANP
Olie- en gasconcern Shell gaat zijn bezittingen in het grootste Amerikaanse olieveld mogelijk verkopen. Het zou voor het bedrijf gaan om een belangrijke stap voor de overgang naar duurzame energie, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters. Shell staat de laatste tijd onder steeds meer druk om de CO2-uitstoot te verminderen. Maar de stap zou vanwege de kosten die gemoeid zijn met de schaliewinning en een grote verkoopopbrengst, ook om financiële redenen interessant kunnen zijn.
Het aandeel van Shell in het grote olieveld in het Amerikaanse Permian Basin, dat grotendeels in Texas ligt, was vorig jaar nog goed voor 6 procent van de totale olie- en gasproductie van het bedrijf. Als de bezittingen in zijn geheel worden verkocht, zou Shell er mogelijk meer dan 10 miljard dollar voor krijgen. Daarmee zou het gaan om een van de grootste verkoopdeals van Shell in de afgelopen jaren.
Shell heeft volgens de bronnen nog geen definitief besluit genomen. Het zou ook nog mogelijk zijn dat het op een na grootste energiebedrijf uit de westerse wereld de deelneming niet van de hand doet. Shell zelf weigerde commentaar te geven.
Het Brits-Nederlandse concern bezit sinds 2012 rechten in het gebied. Momenteel gaat het om een oppervlak van meer dan 1000 vierkante kilometer. Shell haalde er in 2019 het equivalent van gemiddeld zo'n 250.000 olievaten per dag naar boven. Vorig jaar waren dat er vanwege de coronacrisis wel wat minder, zo'n 193.000 vaten per dag. In het gebied zijn naast Shell nog meerdere andere olieconcerns actief. De totale productie bedraagt er ongeveer 4,5 miljoen vaten per dag, of ongeveer 40 procent van de totale Amerikaanse productie.
Het Permian Basin is belangrijk geworden door de opkomst van schaliewinning. Daardoor is de oliewinning in het gebied afgelopen decennium sterk gegroeid. Schalieolie zit in tegenstelling tot conventionele olie vast in gesteente. Oliebedrijven halen deze voorraden uit de bodem door met hoge druk water, zand en chemicaliën in de grond te spuiten, een methode die bekendstaat als fracking. Hiermee zijn wel veel kosten gemoeid, waardoor het in de afgelopen jaren met veelal lagere olieprijzen heel lastig was om er winst mee te maken. Maar inmiddels zitten de olieprijzen weer sterk in de lift.
Als Shell zich zou terugtrekken uit het gebied zou dat kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen. Shell streeft ernaar om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten. De laatste tijd ondervindt Shell ook druk om nog meer werk te maken van vergroening. Een Nederlandse rechter oordeelde eind mei dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen. Shell gaat naar verwachting in beroep tegen die uitspraak.