Steeds meer gasimporteurs bereid tot aankloppen bij Gazprombank

28 apr 2022, 10:49 Zakelijk
steeds meer gasimporteurs bereid tot aankloppen bij gazprombank
ANP
Grote Europese importeurs van Russisch gas zoeken naar een uitweg om hun rekeningen te kunnen betalen zonder de Europese sancties te schenden. Meerdere importeurs volgen het liefst de nieuwe betalingsmethode die Rusland voorschrijft, om niet net als de Polen en Bulgaren te worden afgesloten. Maar als ze die betaalwijze geheel overnemen, overtreden ze volgens Brussel de strafmaatregelen die de EU de Russische centrale bank heeft opgelegd.
Rusland eist per decreet dat gasklanten een eurorekening en een roebelrekening openen bij Gazprombank, de bank van staatsgasbedrijf Gazprom. De Russische centrale bank zet de gestorte euro's op de eurorekening om in roebels op de roebelrekening. Die constructie komt erop neer dat de Europese bedrijven een krediet verstrekken aan de centrale bank, die zonder deadline met het geld kan speculeren, zeggen hoge EU-bronnen. De sancties verbieden het verstrekken van een lening uitdrukkelijk. Rusland zou zo bovendien de koers van de roebel kunnen opkrikken, zeggen experts.
Uniper, de grootste Duitse importeur van Russisch gas en eigenaar van Nederlandse energiecentrales, gaf zelf aan gebruik te willen maken van de Russische regeling. Het Italiaanse energieconcern Eni werkt aan een rekening bij Gazprombank, meldt persbureau Bloomberg. Het Oostenrijkse OMV doet volgens de Financial Times hetzelfde. Het Duitse RWE, met ook gascentrales in Nederland, wordt eveneens genoemd. Eerder zei Bloomberg al dat zeker vier Europese bedrijven inmiddels met roebels betaald zouden hebben en dat tien bedrijven al rekeningen hadden geopend bij Gazprombank.
Bedrijven kunnen wel een rekening openen en daarop betalen in euro's of dollars, zegt de commissie. Maar dan moeten ze duidelijk maken dat ze de betaling daarmee als voldaan beschouwen. Als de Russen het geld vervolgens willen inwisselen voor roebels is dat aan hen.
Commissievoorzitter Von der Leyen waarschuwde woensdag nog eens dat betalen in roebels de sancties schendt. Alleen voor de enkele Europese klant die dat in zijn contract heeft afgesproken geldt dat niet. Dat zou slechts gaan om 3 procent van de gasimport uit Rusland.
Eneco laat weten vooralsnog niet bezig te zijn met het openen van een rekening bij Gazprombank. Van de Nederlandse energiebedrijven is Eneco de enige grote partij met een langetermijncontract voor Russisch gas. Dat loopt via Wingas, een dochterbedrijf van Gazprom. Bij het eveneens in Nederland actieve Vattenfall is alleen sprake van kleinere contracten voor de kortere termijn. Volgens een woordvoerster is er voor die contracten helemaal geen verzoek gekomen om in roebels te gaan betalen, en dat gaat Vattenfall dus ook niet doen.