Nederland telt steeds meer vrouwelijke ondernemers. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) zijn er inmiddels meer dan 715.000 vrouwen die ondernemen. Dat waren er in 2013 nog minder dan 442.000, bericht de organisatie naar aanleiding van Internationale Vrouwendag.
Verhoudingsgewijs is 37 procent van alle ondernemers in Nederland nu vrouw. Destijds was dat nog 34 procent. Vooral in zakelijke diensten en de gezondheidssector zijn relatief veel vrouwen actief.
Deskundige Josette Dijkhuizen zegt dat het verschil met mannen kleiner is geworden en ook is het aandeel vrouwen in topfuncties langzaam gestegen. Aan de andere kant, is volgens haar de kloof in uurloon van vrouwen en mannen nog steeds duidelijk aanwezig en nemen vrouwen nog steeds het grootste deel van de mantelzorgtaken op zich. "Er is dus echt nog werk aan de winkel als we streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen", geeft Dijkhuizen aan.
Niet alle vaak gemaakte veronderstellingen over dit onderwerp worden door de KVK-gegevens bevestigd. Zo is aan de hand van de cijfers niet te zien dat vrouwen meer parttime gaan ondernemen als ze kinderen krijgen. Er zijn over de gehele linie wel meer vrouwen dan mannen die parttime ondernemen, maar er is volgens de KVK geen duidelijke stijging te zien vanaf 30 jaar.
Dijkhuizen denkt dat vrouwen op het gebied van ondernemerschap de komende jaren een opmars blijven doormaken. "De toename gaat zich de komende jaren nog verder ontwikkelen, verwacht ik. Zeker met het oog op het toenemend belang van sociaal ondernemerschap en het groeiend aantal sociale ondernemers in Nederland."
Op het boerenerf valt er nog een hoop te winnen voor de positie van de vrouw, laat belangenvereniging voor boeren en tuinders LTO Noord weten. Volgens de organisatie is maar 5 procent van de bedrijfsleiders op agrarische bedrijven vrouw. Daarmee zou Nederland het erg slecht doen vergeleken met andere Europese landen. Over bedrijfsopvolgers bestaan geen exacte cijfers. Maar volgens Helma Vermuë, voorzitter van de afdeling Vrouw & Bedrijf van LTO Noord, lijkt de situatie in de toekomst wel te verbeteren. "We zien gelukkig steeds meer boerendochters die klaar staan om het bedrijf over te nemen, dat was twintig jaar geleden echt uniek", zegt ze.