De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. De AEX sloot wel met winst, al kon die eerdere plussen waarbij de Amsterdamse beursgraadmeter enkele keren boven de grens van 500 punten kwam, niet vasthouden. Beleggers verwerkten de lagere koersen op Wall Street, de patstelling rond de shutdown van de Amerikaanse overheid en keken vooruit naar de belangrijke stemming van volgende week in het Britse Lagerhuis over het brexitakkoord.
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 498,65 punten. De hoofdindex, die op 17 december onder de 500 punten zakte, behaalde een weekwinst van 1,4 procent. De MidKap daalde 0,5 procent tot 688,87 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,5 procent.
AkzoNobel was de grootste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een winst van 1,2 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries sloot de rij met een min van 1,8 procent. In de MidKap ging bouwer BAM aan kop met een plus van 2 procent. Kunstmestbedrijf OCI stond onderaan met een min van 3,1 procent.
Euronext-doelwit Oslo Børs liet weten komende maand een advies te geven over het bod van de uitbater van beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs en Brussel. Naast Euronext, dat vlak sloot, zegt Oslo Børs andere geïnteresseerden te hebben gevonden.
In Parijs daalde Renault 2,2 procent. De Franse autobouwer stelt na een intern onderzoek geen bewijs te hebben gevonden dat de in Japan gearresteerde topman Carlos Ghosn fraude heeft gepleegd bij het concern. Ghosn zit al sinds half november vast vanwege fraude bij Nissan.
Daimler verloor verder 0,8 procent in Frankfurt. Het Chinese autobedrijf Geely is naar verluidt bezig ruim de helft van zijn belang van bijna 10 procent in zijn Duitse branchegenoot te verkopen. Richemont klom 2,8 procent in Zürich. De Zwitserse producent van luxegoederen had last van de protesten door gele hesjes in Parijs, maar zag desondanks de omzet stijgen.
In Brussel zat bierreus AB InBev 3,7 procent in de lift. 's Werelds grootste brouwer overweegt volgens ingewijden een beursgang van zijn Aziatische divisie.
De euro was 1,1475 dollar waard, tegen 1,1517 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent in prijs tot 51,90 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder en werd verhandeld voor 60,86 dollar per vat.