BRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.
"Voor de prijs van een rijtjeshuis in Breda koop je in Meersel-Dreef een villa op 1000 vierkante meter grond. De Nederlanders krijgen hier aanzienlijk meer huis voor hun geld", stelt Adams. Meersel-Dreef is een pittoresk dorp in de provincie Antwerpen, pal aan de Nederlandse grens.
De makelaar voorziet dat het aantal Nederlanders dat naar België wil verhuizen de komende jaren alleen maar groeit. "Ik verwacht dat Nederlandse beleggers ook de weg naar België gaan vinden, vooral door het negatieve belastingklimaat in Nederland. Zolang het prijsverschil zo groot blijft en de woningnood in Nederland zich voortzet verwacht ik dat deze trend doorzet", aldus Adams.
Topdrukte makelaars
Charlotte Beyers, manager bij Heylen Vastgoed, bevestigt dat de toestroom van Nederlanders zorgt voor topdrukte bij Belgische makelaars. "Nederlanders komen vanuit alle uithoeken hierheen, niet alleen uit bijvoorbeeld Breda, maar ook uit Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. De reden is puur de prijs en dat er geen aanbod is in Nederland", zegt de vastgoeddeskundige.
Volgens Kristophe Thijs, directeur communicatie bij de Belgische federatie van vastgoedmakelaars CIB, bestaat bij sommige makelaars in de grensstreek inmiddels 80 procent van het klantenbestand uit Nederlanders. "Dat komt voor een belangrijk deel omdat er vorig jaar veel verhuurpanden zijn verkocht in Nederland. In het grensgebied zie je dat er een stormloop op gang komt van Nederlanders die naar België willen", stelt de directeur. "Maar ook bij ons is er schaarste, waardoor de huurprijzen serieus aan het stijgen zijn. In enkele gemeenten zijn de huurprijzen met 10 tot 15 procent gestegen in één jaar", vervolgt hij.
Veel Belgen zijn om die reden niet blij met de komst van de Nederlanders. "In kleinere gemeenten hebben we gemiddeld 50 aanvragen voor een huurwoning, met uitschieters tot 250 kandidaten. Als de Nederlanders dan massaal hierheen komen, is dat natuurlijk geen cadeau voor de Belgen."