Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft het derde kwartaal van het jaar meer omzet behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf zegt onder meer te profiteren van projecten van bedrijven en instellingen om klimaatverandering tegen te gaan.
Volgens topman Peter Oosterveer wordt Arcadis bijvoorbeeld gevraagd voor projecten op het gebied van energietransitie of het verduurzamen van bezittingen zoals bedrijfspanden. Verder werkt Arcadis mee aan slimme mobiliteitsoplossingen en vergroening van plaatsen en gebieden. Omdat er steeds meer vraag is naar verduurzaming, ziet Arcadis de toekomst voor het bedrijf dan ook positief in.
Arcadis sloot het derde kwartaal af met een netto-omzet van 636 miljoen euro. Dat was 5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat, de winst voor belasting rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill, daalde met 7 procent tot 86 miljoen euro. Volgens Arcadis heeft de daling van de winstmarge onder andere te maken met de maatregelen die tegen corona zijn genomen. Zo werden vorig jaar bonussen van personeel bevroren en andere regelingen versoberd. Dat is dit jaar niet aan de orde, waarmee de kosten voor Arcadis toenamen.
Arcadis heeft naar eigen zeggen nog voor 2,1 miljard euro aan werk op de plank liggen, wat neerkomt op tien maanden aan werk. Daarmee zit het orderboek op jaarbasis ruim 3 procent voller.
Arcadis maakte eerder bekend een speciale divisie op te richten die zich louter gaat bezighouden met duurzame dienstverlening. Destijds sprak Oosterveer al van een "duidelijke commerciële kans" voor het bedrijf. Het onderdeel gaat klanten bijstaan die de duurzaamheidsslag willen maken, maar niet weten hoe ze dat moeten aanvliegen. Daarnaast blijft Arcadis ook actief met het ontwerpen van bijvoorbeeld bruggen en gebouwen, waar die duurzaamheidscomponent volgens Oosterveer al in zit.
Oosterveer verwacht dat de verwachte groei van Arcadis met 5 procent per jaar ook gepaard gaat met nieuwe banen. Maar het wordt door de krapte op de arbeidsmarkt voor de onderneming, net als andere bedrijven, steeds lastiger personeel te vinden. Volgens de topman is het daarom ook noodzaak om personeel te behouden. Het verloop binnen het bedrijf is nog "binnen de perken" maar ligt volgens hem wel te hoog. Bij Arcadis werken wereldwijd zo'n 28.000 mensen. Krap een tiende van het personeel is in Nederland actief.