Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.
De centrale banken zijn al geruime tijd bezig om de inflatie te bestrijden met renteverhogingen. Door lenen duurder te maken, proberen de centrale bankiers de vraag in de economie af te remmen en zo de prijsstijgingen te beteugelen. De recente ontwikkelingen in de bankensector zullen mogelijk ook leiden tot strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven doordat banken voorzichtiger zijn geworden. De centrale banken zouden daardoor mogelijk eerder kunnen stoppen met het opschroeven van de rente.
De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 739,86 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 925,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.
Prosus dikte ruim 3 procent aan dankzij een sterk koersherstel van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is. ING en ABN AMRO stegen tot 2,7 procent en de verzekeraars Aegon, NN Group en ASR wonnen tot 2,4 procent. Ook olie- en gasconcern Shell stond met een plus van 1,7 procent bij de winnaars. Betaalbedrijf Adyen sloot de rij in de AEX, met een min van 0,9 procent.
Ebusco steeg 4 procent. De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen heeft een contract ontvangen van Zero Emission Services (ZES) voor de levering van twintig mobiele energiecontainers. Vivoryon klom 5 procent. Het biotechbedrijf liet weten goede vooruitgang te boeken met de onderzoeken van zijn alzheimermedicijn, die het in ontwikkeling heeft.
Ctac won 0,5 procent. Het IT-bedrijf maakte bekend dat topman Pieter-Paul Saasen vanwege gezondheidsredenen per direct zijn functie neerlegt. Zijn taken zullen voorlopig worden waargenomen door financieel directeur Paul de Koning en interim financieel bestuurder Wim Geraats.
Onward kelderde 12 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het medisch technologiebedrijf zag het nettoverlies afgelopen jaar iets afnemen en verwacht dit jaar nog belangrijke onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken. Ook bevestigde het bedrijf genoeg geld in kas te hebben om de activiteiten tot eind 2024 te financieren.
De euro was 1,0819 dollar waard, tegen 1,0784 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 72,91 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 78,05 dollar per vat.