Turkse beurs onderuit na uitblijven winnaar verkiezingen

15 mei 2023, 9:10 Zakelijk
turkse beurs onderuit na uitblijven winnaar v
De aandelenbeurs in Istanbul is maandagochtend onderuitgegaan vanwege onduidelijkheid over de toekomst van het land, nu er nog geen duidelijke winnaar is bij de Turkse presidentsverkiezingen. Het ziet ernaar uit dat er een tweede verkiezingsronde nodig is. Daarbij leek bij beleggers sprake van een stille hoop dat de huidige president Recep Tayyip Erdogan de verkiezingen zou verliezen.
Volgens de laatste cijfers, waarbij nog niet alle stemmen waren geteld, heeft Erdogan alsnog de meeste kiezers weten te trekken. Maar geen van de kandidaten lijkt meer dan 50 procent van de stemmen te bemachtigen. Handelaren noemen de situatie een van de "slechtste resultaten voor de markten".
De beurshandel in Istanbul werd voor een halfuur onderbroken na een koersdaling van ruim 6 procent bij de opening. Vooral de Turkse banken kregen rake klappen. Na de hervatting van de aandelenhandel werd het verlies iets teruggedrongen en ging de Turkse hoofdindex ruim 4 procent omlaag.
De zogeheten BIST 100-index was vorige week nog met 9 procent gestegen. Volgens kenners gebeurde dat doordat beleggers voorsorteerden op een verlies van Erdogan die al meer dan twee decennia aan de macht is, eerst als premier en sinds 2014 als president.
De waarde van de Turkse lira ging licht omlaag ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Valutahandelaren verklaarden echter tegen persbureau Bloomberg dat de koers van de lira werd ondersteund door aankopen van Turkse staatsbanken.
De Turkse munt is de afgelopen jaren tot een recorddiepte gedaald, terwijl de inflatie in het land erg hoog is. Dat komt voor een groot deel door de onorthodoxe ideeën rond rentes en prijsstijgingen die Erdogan aanhangt. Onder Erdogan, die zijn grip op de centrale bank verstevigde, ging de rente juist omlaag om de torenhoge inflatie in te dammen. Normaal gesproken wordt de rente verhoogd om de inflatie te beteugelen.
Zijn grote uitdager Kemal Kilicdaroglu heeft kiezers beloofd de centrale bank weer gangbaar monetair beleid te laten uitvoeren. Echter, ook bij een overwinning van Kilicdaroglu is een verdere waardedaling van de lira mogelijk omdat de munt dan mogelijk niet meer wordt gesteund door ingrepen van de overheid. En als de centrale bank zijn onafhankelijkheid terugwint, begint die waarschijnlijk met renteverhogingen die de economische groei remmen.