Turkse inflatie blijft net onder 80 procent in juli

03 aug 2022, 11:52 Zakelijk
turkse inflatie blijft net onder 80 procent in juli
ANP

De inflatie in Turkije is in juli verder gestegen tot 79,6 procent. De stijging van de kosten van het levensonderhoud in het land viel daarmee iets lager uit dan verwacht. Economen hadden gerekend op een stijging van het algemene prijspeil met meer dan 80 procent. De inflatie bleef daarmee wel op het hoogste niveau in 24 jaar en werd vooral aangejaagd door hogere transport- en voedselkosten.

In juni bedroeg de inflatie 78,6 procent. De consumentenprijzen in Turkije zijn sinds het begin van 2017 bijna ononderbroken met dubbele cijfers gestegen. Dit jaar nam de prijsstijging nog meer toe door de stijgende kosten van energie en andere grondstoffen, die deels werden aangewakkerd door de Russische invasie van Oekraïne.

Volgens de Turkse centrale bank zal de inflatie naar verwachting in september of oktober een piek bereiken van rond de 85 procent en tegen het einde van het jaar uitkomen op iets meer dan 60 procent. Die vooruitzichten zijn nog altijd optimistisch in vergelijking met de opvattingen in de markt. Economen voorspellen dat de inflatie in het derde kwartaal een hoogtepunt van 91 procent zal bereiken en eind dit jaar zal afnemen tot 69 procent.

Turkije stortte zich in een nieuwe economische crisis doordat president Recep Tayyip Erdogan bijna een jaar geleden begon aan een ongewoon economisch experiment. Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije daardoor verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken.

Erdogan wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. Die koersdaling voedt echter ook de inflatie, doordat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt. De Turkse munt heeft de afgelopen twaalf maanden meer dan de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar en is ook dit jaar de slechtst presterende valuta van alle opkomende markten.