Door de staking op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle zijn twee landingsbanen gesloten. Een kwart van de vluchten die donderdag gepland stonden vanaf de luchthaven is vanwege de actie geannuleerd. Volgens een woordvoerster van de luchthaven zal de staking naar verwachting ook voor vertragingen zorgen, voor vluchten die niet zijn geschrapt. Ook op de luchthaven Parijs-Orly, waar donderdag niet wordt gestaakt, zullen de acties waarschijnlijk gevolgen hebben.
De werknemers op de grootste luchthaven van Frankrijk staken in een roep om betere arbeidsvoorwaarden. Air France liet al weten donderdag tussen 07.00 en 14.00 uur 85 korte- en middellangeafstandsvluchten te schrappen. De langeafstandsvluchten gaan wel door, zij het met aangepaste dienstregelingen.
Franse vakbonden en hun leden protesteren bij Terminal 2 van de luchthaven en eisen een onmiddellijke loonsverhoging. "Ondanks dat het luchtvaartverkeer is teruggekeerd en de maatschappijen weer winst maken, worden de werknemers niet genoeg gecompenseerd", aldus de vakbonden. "Dit is een kwestie van sociale rechtvaardigheid."
Het arbeidsconflict bij een van de grootste internationale luchthavens van Europa komt na een reeks van problemen bij andere grote luchthavens zoals Schiphol en Londen Heathrow, die kampen met personeelstekorten en een hoge werkdruk. Een staking van de verkeersleiding in Italië zorgde woensdag verspreid over heel Europa al voor annuleringen van vluchten.
Ook onder het personeel van de luchtvaartmaatschappijen zelf heerst onvrede. Zo dreigt het cabinepersoneel van de Ierse budgetmaatschappij Ryanair deze zomer te gaan actievoeren door heel Europa om een hoger loon af te dwingen.