Twitter heeft een beschermingsconstructie opgetuigd die kan verhinderen dat het socialemediabedrijf zomaar ongevraagd wordt overgenomen. Daarmee lijkt de onderneming te willen verhinderen dat Tesla-topman Elon Musk de controle overneemt zonder met de directie van Twitter in gesprek te gaan.
Musk heeft donderdag ruim 43 miljard dollar (39 miljard euro) op tafel gelegd om Twitter volledig in handen te krijgen en van de beurs te halen. Een paar uur nadat de rijkste man ter wereld zijn overnamebod bekendmaakte zei hij al te betwijfelen of zijn inlijfpoging van Twitter gaat slagen.
Twitter zelf zei donderdag in een eerste reactie het ongevraagde bod zorgvuldig te willen overwegen. De constructie die bij Twitter nu voor een jaar in werking gaat, betekent geen 'nee' tegen het bod van de zakenman. Maar het zou de directie wel meer tijd geven om een goede beslissing te nemen, ook met het oog op de belangen van de overige aandeelhouders.
Ingewijden zeggen tegen persbureau Bloomberg dat dit laatste de achterliggende reden zou zijn van de stap. Het bestuur van de onderneming zou ook al de hulp hebben ingeschakeld van adviseurs van de grote Amerikaanse banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase. Er gaan geruchten dat Musk niet de enige is met interesse om Twitter te kopen. Onder meer investeringsmaatschappij Thoma Bravo zou de berichtendienst mogelijk ook wel willen hebben.
De beschermingswal komt erop neer dat als Musk op de beurs massaal aandelen gaat opkopen van Twitter, andere aandeelhouders de mogelijkheid krijgen om goedkoop stukken bij te kopen. Dan zou het belang van Musk als vijandige koper snel kunnen verwateren, waardoor zijn overnamepoging zou stranden.
Dat er weerstand is tegen het door Musk uitgebrachte bod bleek eerder al. Op de beurs in New York ging de waarde van het aandeel Twitter omlaag, in plaats van omhoog. De steenrijke Saudische prins Al-Waleed bin Talal, die meer dan 4 procent van de aandelen van Twitter bezit, heeft het bod van Musk ook al afgewezen omdat de Tesla-baas te weinig geld zou bieden.
Verder hebben deskundigen erop gewezen dat Musks insteek om van Twitter een soort bastion voor de vrijheid van meningsuiting te maken adverteerders kan afschrikken. Musk op zijn beurt liet weten dat hij ook een plan B heeft als Twitter zijn aanbod afwijst. Maar hoe dat er precies uitziet, heeft hij niet naar buiten gebracht.