Het UWV verwacht dat de totale uitkeringslasten ruim 2 miljard euro lager zullen uitvallen dan eerder voorzien. De naar beneden bijgestelde prognose komt vooral doordat grote ontslaggolven in de door de coronacrisis getroffen sectoren zijn uitgebleven. Daardoor wordt veel minder aan WW uitgekeerd dan eerder verwacht.
De uitkeringsinstantie stelt in de Januarinota dit jaar naar verwachting in totaal 21,7 miljard euro uit te geven aan uitkeringen. Een groot deel gaat naar de arbeidsongeschiktheids- en Ziektewet-uitkeringen, waar respectievelijk 14,3 miljard euro en 3,8 miljard euro aan worden uitgegeven.
In 2021 zijn de totale uitkeringslasten nagenoeg gelijk gebleven aan 2020, terwijl eerder werd uitgegaan van een stijging van 1 miljard euro over het afgelopen jaar. In 2022 stijgen de totaal geraamde uitkeringslasten met 432 miljoen euro, tegen een eerder verwachte stijging van 1,4 miljard euro. De huidige schattingen zijn ruim 2 miljard euro lager dan in de Juninota werd verondersteld, meldt het UWV.
Zowel in 2021 als in 2022 nemen bij de arbeidsongeschiktheidswetten (WIA en Wajong) en bij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering (Wazo) de lasten toe. De grootste dalingen worden gezien bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) en WW. De NOW-regeling van de overheid en het krachtige economische herstel spelen volgens bestuurslid Johanna Hirscher van het UWV een belangrijke rol bij de lagere WW-uitkeringslasten.
Vorig jaar werd 616 miljoen euro minder uitgegeven aan WW-uitkeringen dan een jaar eerder, terwijl rekening werd gehouden met een stijging van 400 miljoen euro. De WW-uitkeringslasten zullen volgens het UWV in 2022 verder dalen met 430 miljoen euro. Vergeleken met de eerdere prognose voor 2022 komt de WW daarmee ruim 2,1 miljard euro lager uit.
Sinds april 2020 voert het UWV de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uit met als doel het zo veel mogelijk voorkomen van werkloosheid als gevolg van de coronacrisis. Gezien de huidige economische situatie en het achteraf vaststellen van de definitieve subsidie is het volgens de uitkeringsinstantie lastig de totale uitgaven voor de NOW te voorspellen. Geschat wordt dat deze uitkomen op 14,0 miljard euro voor 2020, 6,6 miljard euro voor 2021 en 2,3 miljard voor 2022.