De kosten voor uitkeringen in Nederland vallen dit jaar 800 miljoen euro hoger uit dan eerder verwacht, meldt uitkeringsinstantie UWV. Die kostenstijging komt door het besluit van het kabinet om de minimumlonen met ingang van dit jaar te verhogen vanwege de gestegen inflatie. De totale uitkeringslasten komen voor dit jaar daardoor uit op 24 miljard euro, vorig jaar was dat nog 21 miljard euro.
Dat meldt het UWV bij de publicatie van zijn Januarinota, waarin de instantie een prognose voor dit jaar geeft. Naast de hogere kosten als gevolg van het gestegen minimumloon, verwacht het UWV ook dat het aantal uitkeringen toeneemt. Ook die drukken op de lasten van de uitkeringsinstantie.
Zo nam het aantal werkloosheidsuitkeringen (WW-uitkeringen) vorig jaar nog flink af, voor dit jaar wordt een lichte toename verwacht. Daardoor zullen de WW-lasten met ruim 300 miljoen euro toenemen tot 2,9 miljard euro. Het aantal uitkeringen voor mensen die arbeidsongeschikt zijn zal ook in 2023 stijgen. De totale uitkeringslasten komen voor deze groep uit op ruim 16 miljard euro. De uitkeringen van mensen die ziek zijn of zorg nodig hebben hebben dit jaar een waarde van 4,4 miljard euro.
De gestegen lasten worden in zekere zin teniet gedaan door de hogere premiebaten van werkgevers en de hogere bijdragen van de overheid. Het totale vermogen van de UWV-fondsen komt daarmee in 2023 uit op ruim 34 miljard euro.