Biotechbedrijf Novavax is maandag een van de blikvangers op Wall Street. De onderneming kwam met goede resultaten van tests met zijn coronavaccin, dat qua effectiviteit vergelijkbaar is met soortgelijke vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Die inentingen maken ook gebruik van de mRNa-techniek. Novavax werd 7,6 procent hoger gezet.
Het goede nieuws voor Novavax zorgde voor een koersdaling bij Moderna (min 3,2 procent). Dat bedrijf maakte verder bekend dat een nieuwe medisch directeur wordt aangesteld. Pfizer (min 0,4 procent) en BioNTech (min 0,2 procent) bewogen nauwelijks op het nieuws.
De Amerikaanse beursgraadmeters lieten bij opening kleine uitslagen zien. Amerikaanse beleggers wachten de beleidsvergadering van de Federal Reserve af. Ze zijn benieuwd wat de centrale bank besluit naar aanleiding van de opgelopen inflatie in de Verenigde Staten. Mogelijk worden stimuleringsmaatregelen van de Fed versneld afgebouwd.
Verder maakte de producent van elektrische pick-uptrucks Lordstown Motors een koersval van ruim 15 procent. De topman en financieel directeur van de start-up stapten op nadat uit een onderzoek was gebleken dat ze onjuiste beweringen hadden gedaan over het aantal bestellingen dat het bedrijf binnen had gehaald waarmee beleggers mogelijk zijn misleid. Vorige week maakte Lordstown nog bekend meer geld nodig te hebben om daadwerkelijk auto's te gaan produceren.
Oliebedrijven als Occidental, Chevron en ExxonMobil stegen tot 2,2 procent. Naar verluidt wil Shell al zijn bezittingen in de Permian Basin, een olierijk gebied in Texas en enkele naburige staten, van de hand doen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder en kostte 71,54 dollar. Brentolie kostte 73,24 dollar per vat, een stijging van 0,8 procent.
De bitcoin steeg tot boven de 40.000 dollar. De cryptomunt schoot omhoog nadat Tesla-topman Elon Musk op Twitter had gezegd dat zijn bedrijf weer bitcoins als betalingsmiddel zou accepteren als het zogeheten minen voor minimaal de helft op groene stroom zou gebeuren. Tesla (plus 0,1 procent) accepteerde de digitale munt sinds maart, maar stopte daar binnen twee maanden weer mee vanwege zorgen over het milieu.
Nabeurs opent het Amerikaanse cloudsoftwarebedrijf Oracle (min 0,2 procent) de boeken.