Vaststellingsovereenkomst gekregen? Waarom een check goud waard is!

16 mei , 10:47 Zakelijk
tingey injury law firm dzpc4uy8zty unsplash

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) van je werkgever op de mat – dat zet je wereld even op z'n kop. Dit document regelt het einde van je baan via 'ontslag met wederzijds goedvinden'. Het lijkt misschien een formaliteit, maar de inhoud ervan is bepalend voor je financiële toekomst en je recht op een WW-uitkering. Zomaar je handtekening zetten is dan ook een risico. Je vaststellingsovereenkomst laten controleren door een specialist is geen overbodige luxe, maar een slimme zet. Ontdek hier waarom een grondige check zo belangrijk is en hoe je zeker weet dat jouw belangen goed behartigd worden.

Wat is een vaststellingsovereenkomst (vso) eigenlijk?

Even kort: een VSO, soms ook beëindigingsovereenkomst genoemd, is een contract tussen jou en je werkgever. Jullie spreken hierin af hoe jullie wegen scheiden, zonder een procedure bij het UWV of de kantonrechter. Meestal ontvang je zo'n voorstel als je werkgever het dienstverband wil stoppen, bijvoorbeeld bij een reorganisatie, een verschil van inzicht, of als je volgens hem niet optimaal functioneert. Het initiatief ligt dan bij de werkgever, een belangrijk detail voor je WW-rechten. Alle afspraken rondom je vertrek, zoals de einddatum en een eventuele ontslagvergoeding, staan hierin.

Waarom is jouw overeenkomst laten controleren zo belangrijk?

"We zijn het toch eens, dus waarom extra controle?" denk je misschien. Dat is een begrijpelijke gedachte, maar pas op. De VSO wordt vaak opgesteld door de werkgever of diens adviseur, met hun belangen voorop. Jouw belang is misschien minder goed meegenomen. Een onjuiste formulering kan je recht op WW kosten. De ontslagvergoeding kan lager zijn dan waar je recht op hebt (de transitievergoeding is vaak het minimum, maar meer is mogelijk!). Misschien zie je een ongunstig concurrentiebeding over het hoofd. Een specialist in het ontslagrecht, zoals de juristen van bijvoorbeeld Mr. Ontslag, beschermt je tegen dit soort vervelende verrassingen.

Wie kan je helpen bij het controleren van een vso?

Een VSO is een juridisch document. Het controleren ervan vraagt om specifieke kennis van arbeidsrecht en UWV-regels. Een jurist of advocaat gespecialiseerd in ontslagzaken is hiervoor de juiste persoon. Zij weten precies waar ze op moeten letten. Organisaties zoals Mr. Ontslag hebben dagelijks met VSO's te maken en kunnen jouw belangen optimaal behartigen. Ze checken niet alleen of het juridisch klopt, maar ook of de inhoud eerlijk en redelijk is voor jou, en kunnen adviseren over betere voorwaarden.

Behoud je je recht op een ww-uitkering?

Een van je grootste zorgen is waarschijnlijk: "Krijg ik nog wel WW?". Gelukkig kan een VSO zo worden opgesteld dat je recht op WW veilig is. De overeenkomst moet dan wel voldoen aan strikte UWV-voorwaarden. Belangrijk is dat het initiatief voor het ontslag bij de werkgever ligt en jou geen verwijt treft. Ook moet de juiste (fictieve) opzegtermijn zijn verwerkt. Een specialist weet welke formuleringen nodig zijn.

De ontslagvergoeding: transitievergoeding of is er meer mogelijk?

In de VSO staat ook een ontslagvergoeding. Bij ontslag heb je vaak recht op minimaal de wettelijke transitievergoeding, afhankelijk van je salaris en dienstjaren. Maar dit is vaak een startpunt! Omdat de werkgever met een VSO een procedure vermijdt, is er bijna altijd ruimte om te onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding. Een jurist kan beoordelen of het aanbod redelijk is. Experts, zoals die van Mr. Ontslag, hebben veel ervaring met het succesvol onderhandelen hierover.

Vaststellingsovereenkomst gratis laten controleren: kan dat?

Wat kost zo'n belangrijke controle? Goed nieuws: vaak niets! Veel werkgevers nemen een budget op in de VSO voor jouw juridische kosten. Hiermee betaalt je werkgever dus voor het advies. Daarnaast bieden veel specialisten, aak een eerste gratis check aan. Zo kun je laagdrempelig een professionele blik op je overeenkomst krijgen.

Wat checkt een jurist allemaal?

Een specialist pluist de hele VSO uit. Punten van aandacht zijn: de WW-veiligheid, opzegtermijn, ontslagvergoeding, eindafrekening (vakantiedagen, bonussen), concurrentiebeding, vrijstelling van werk, getuigschrift, pensioen, finale kwijting, bedenktijd en de vergoeding voor juridische kosten.

En na de vso check?

Na de controle bespreekt de jurist de uitkomst met je. Is alles oké? Dan kun je met een gerust hart tekenen. Zijn er verbeterpunten, zoals een te lage vergoeding? Dan adviseert de jurist over een tegenvoorstel en kan hij namens jou onderhandelen voor een betere deal.

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wacht niet, maar zorg dat je weet waar je aan toe bent. Laat je VSO deskundig beoordelen door een specialist in arbeidsrecht. Dit geeft rust en zorgt dat je krijgt waar je recht op hebt.