'Verlies op beurs Italië is louter emotie'

29 mei 2018, 12:40 Zakelijk
verlies op beurs italie is louter emotie
Het stevige verlies op de Italiaanse aandelenbeurs van dinsdag is louter gebaseerd op emotie. Dat stelde de Italiaanse centralebankpresident Ignazio Visco in een reactie op de koersval. Hij noemde de daling van 2,6 procent iets na het middaguur niet te rechtvaardigen. Verder waarschuwde hij voor een vertrouwenscrisis nu beleggers vrezen voor nieuwe verkiezingen die de facto uitdraaien op een referendum over het eurolidmaatschap.
De politieke crisis in het door schulden overladen land zorgde voor onzekerheid bij beleggers. Vooral de banken en verzekeraars, die veel Italiaanse obligaties bezitten, gingen in de uitverkoop. De rente op Italiaanse staatsleningen ging stevig omhoog vanwege de onrust.
Visco bestempelde de uitverkoop op de beurzen als ,,zeer ernstig", zo zei hij tijdens de jaarlijkse vergadering van de centrale bank in Rome. ,,Er zijn geen redenen, anders dan emotie voor wat wij vandaag zien op de financiële markten."
Voormalig IMF-functionaris Carlo Cottarelli heeft de opdracht gekregen om een regering te vormen. Beleggers vrezen dat hij geen politieke steun zal krijgen voor een begroting, wat in het najaar tot nieuwe verkiezingen zal leiden. Dit kan er weer voor zorgen dat eurosceptische partijen als Lega en de Vijfsterrenbeweging met een groter mandaat in het parlement terugkeren.
De zorgen zetten de Italiaanse aandelenbeurzen ondertussen op het laagste niveau sinds juli 2017. Ook de spread, het verschil tussen rendement, bij 10-jaars staatsobligaties van Italië en Duitsland, de grootste economie van Europa, is sinds september 2013 niet meer zo groot geweest.
Inmiddels gaan steeds meer beleggers ervan uit dat de eurozone de komende maanden minstens één lid zal verliezen. Volgens onderzoek van Sentix onder duizend particuliere en institutionele beleggers is deze groep gegroeid naar 13 procent nu, tegen ruim 6 procent in april. De onrust over de Italiaanse regeringsvorming heeft de obligatiemarkten volgens de onderzoekers gealarmeerd.