De Amsterdamse beurs is maandag met verlies de kerst ingegaan. Beleggers bleven tijdens de verkorte handelsdag voorzichtig na de zware koersverliezen op Wall Street van afgelopen vrijdag en de shutdown van de Amerikaanse overheid. Ook de beurzen in Parijs, Brussel en Londen sloten eerder. De beurzen in Frankfurt en Milaan waren de hele dag dicht.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,3 procent lager op 478,34 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 630,92 punten. Londen en Parijs verloren tot 1,5 procent.
In de Verenigde Staten zijn bepaalde overheidsdiensten stilgelegd omdat er geen overeenstemming is over de nieuwe staatsbegroting. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft zondag contact gehad met zes topbankiers om de financiële markten te kalmeren.
Kabel- en telecomconcern Altice Europe was de grootste daler bij de hoofdfondsen. Het aandeel leverde zonder duidelijke reden 7 procent in. Informatieleverancier Wolters Kluwer voerde de stijgers aan met een winst van 0,7 procent.
In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een min van 7 procent. Speciaalchemiebedrijf Corbion ging aan kop met een plus van 1,9 procent. Takeaway.com daalde 2,8 procent. De maaltijdbestelsite steeg vrijdag ruim 28 procent na een overname.
TomTom zakte 3,1 procent. Topman Edzard Overbeek van kaartenmaker HERE wilde in een interview met Het Financieele Dagblad geen commentaar geven op de geruchten over een overname van concurrent TomTom. Overbeek rekent verder op een tweestrijd met techreus Google.
Euronext steeg 0,2 procent. De beursuitbater wil de Noorse beurs Oslo Børs overnemen voor 625 miljoen euro.
Elders in Europa was de beurs in Roemenië een opvallende uitschieter. De BET-index noteerde een plus van ruim 7 procent. De stijging, de sterkste sinds 2010, volgde na de slechtste beursweek in het land sinds 2008. De BET-index leverde de afgelopen dagen meer dan 15 procent in nadat de regering nieuwe belastingen had aangekondigd.
De euro noteerde op 1,1409 dollar, tegen 1,1404 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 44,77 dollar. Brentolie daalde 1 procent in waarde tot 53,26 dollar per vat.