Vliegtuigmaatschappijen zoals United Airlines en American Airlines hebben maandag flink gewonnen op de beurzen in New York. Beleggers reageerden op berichten dat er veel vraag is naar vliegtickets in de lente en zomer. De reisbranche is een van de sectoren die het zwaarst is getroffen door de coronacrisis.
United Airlines was de grootste winnaar in de S&P 500-index met een plus van ruim 8 procent. Ook American Airlines (plus 7,7 procent) en JetBlue (plus bijna 6 procent) noteerden een stevige plus.
De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors won 9 procent in New York. Beleggers reageerden verheugd op nieuws dat het aandeel van het Eindhovense concern wordt opgenomen in de S&P 500-index. Daarmee treedt NXP, dat al jaren een notering heeft in de Verenigde Staten, toe tot de groep van vijfhonderd grootste genoteerde bedrijven op de Amerikaanse beurzen. De promotie zet de voormalige chipdivisie van Philips ook beter op de kaart voor toekomstige investeerders.
De ogen waren verder gericht op Netflix. Het streamingplatform wil strenger worden op het delen van accounts. Netflix wil dat een abonnement alleen met gezinsleden wordt gedeeld en een nieuwe test vraagt dat te bewijzen. Beleggers zullen zich afvragen of dit beleid zorgt voor extra betalende gebruikers. Netflix won 0,4 procent.
De belangrijkste beursgraadmeters zelf kwamen beduidend minder ver van hun plek. De brede S&P 500 sloot 0,7 procent hoger op 3968,94 punten. De Dow-Jonesindex won 0,5 procent tot 32.953,46 punten en techbeurs Nasdaq steeg 1,1 procent en sloot op 13.459,71 punten.
Ook Tesla (plus 2,1 procent) stond in de belangstelling. De maker van elektrische auto's heeft topman Elon Musk de officiële titel gegeven van 'Technoking of Tesla'. Verder is financieel directeur Zachary Kirkhorn benoemd tot 'King of Coin'. Tesla meldde de nieuwe titels bij beurstoezichthouder SEC zonder meer details te geven over de opmerkelijke namen. Mogelijk hebben de nieuwe titels iets te maken met de investering van 1,5 miljard dollar die Tesla heeft gedaan in bitcoins en de bekendmaking dat het bedrijf de digitale munten gaat accepteren als betaalmiddel.
De financiële markten wachten verder vooral op de tweedaagse rentevergadering van de Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint. Daarbij zal met name worden gelet op wat Fed-president Jerome Powell zal zeggen over de stijgende inflatie en de oplopende marktrentes.
De euro was 1,1933 dollar waard, tegen 1,1925 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 65,45 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder, op 68,95 dollar per vat.