De internationale gemeenschap moet Gaza miljarden dollars aan hulp bieden om de economische schade door de jarenlange blokkade van het gebied ongedaan te maken, staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Sinds 2007 is de door Palestijnen bewoonde Gazastrook voor een groot deel afgesloten van de rest van de wereld. Het opheffen van die beperkingen alleen is volgen de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) niet genoeg om de gevolgen ongedaan te maken.
"Donoren en de internationale gemeenschap moeten aanzienlijke economische steun verlenen voor het herstel van de schade die Gaza heeft geleden door langdurige beperkingen en blokkades en frequente militaire operaties", schrijft UNCTAD in een rapport over de economie van de Palestijnse gebieden. Hoewel een precies bedrag moeilijk te noemen is, schatte directeur Richard Kozul-Wright de omvang van de benodigde steun op "miljarden dollars".
Nadat Israël zich in 2005 geheel terugtrok uit Gaza, is het voor inwoners alleen mogelijk om via enkele grensposten en met toestemming van Israël het gebied te verlaten. Daarnaast bepaalt Israël welke goederen wel en niet Gaza in kunnen via land, zee of lucht.
Dit zorgde voor een grote toename van armoede in Gaza, dat met ruim 2 miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld is. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, een maatstaf voor welvaart, daalde volgens UNCTAD met 27 procent tussen 2008 en 2022. Bijna de helft van de bevolking is werkloos en 65 procent leeft in armoede, tegenover 39 procent in 2007. De beperkingen schaden niet alleen de economie op de korte termijn, maar ook de welvaart van toekomstige generaties door de jarenlange achterstanden in bijvoorbeeld onderwijs.
In plaats van een toename van internationale hulp ziet UNCTAD de afgelopen jaren juist een afname. Waar het in 2008 om 2 miljard dollar ging, waren alle ontwikkelingsprojecten en donorgelden vorig jaar goed voor slechts 550 miljoen dollar. UNCTAD waarschuwt verder dat internationale economische hulp geen volwaardig alternatief is voor het opheffen van de blokkade van Gaza.
De cijfers dateren van voor de aanvallen die de militante Palestijnse beweging Hamas, die Gaza bestuurt, op 7 oktober uitvoerde op Israël. Na die bloedige aanslagen op militairen en burgers sloeg Israël terug met grootschalige luchtaanvallen op Gaza en het stopzetten van de water-, stroom- en levensmiddelentoevoer.