'Voorstel miljardenschikking opiaten-epidemie'

06 aug 2019, 18:46 Zakelijk
voorstel miljardenschikking pillenmakers
ANP

Drie bedrijven die een rol spelen bij de verspreiding van verslavende medicijnen hebben een voorstel ingediend voor een schikking van 10 miljard dollar. McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen willen daarmee een einde maken aan claims van meerdere Amerikaanse staten, die stellen dat ze hebben bijgedragen aan wat al een "opiaten-epidemie" wordt genoemd, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Opiaten zijn zware pijnstillers. Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan de morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Jaarlijks komen tienduizenden mensen in de Verenigde Staten om het leven door overmatig gebruik van de middelen.

McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen zijn verantwoordelijk voor de levering van de meerderheid van de receptmedicijnen aan Amerikaanse apotheken. Het is voor het eerst in jaren van onderhandelingen dat de bedrijven een bedrag noemen om de vele rechtszaken tegen hen te beëindigen.

Of het voorstel genoeg zal zijn om tot een akkoord te komen is nog de vraag. De aanklagers die optreden namens de meer dan 35 staten zouden inzetten op 45 miljard dollar. Daarnaast lopen er ook nog claims van lokale overheden. De betrokkenen wilden niet officieel reageren.

Volgens een analist van een zorginvesteerder kunnen de totale kosten voor de farmaciesector oplopen tot een bedrag tussen de 30 miljard en 55 miljard dollar. Een andere analist van Wells Fargo schat de kosten zelfs op 100 miljard dollar.

De zaak richt zich vooral op de distributeurs van de medicijnen en minder op makers als Johnson & Johnson en Purdue Pharma, al zouden die wel moedwillig de risico's onder het tapijt hebben geschoven. De verstrekkers van de middelen zouden apothekers volgens de aanklagers overspoeld hebben met pillen en daarmee signalen over problemen hebben genegeerd.