De Europese beurzen lieten vrijdag een voorzichtig herstel zien na de recente zware koersverliezen. De handelszorgen namen wat af dankzij een sterker dan verwachte toename van de Chinese export in september. Beleggers keken verder uit naar naar de kwartaalresultaten van de Amerikaanse banken JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 519,74 punten. De hoofdindex stevent af op een verlies in de onstuimige beursweek van 3,7 procent. De MidKap klom 0,3 procent tot 733,52 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,8 procent. De hoofdindex in Milaan won 0,6 procent.
Sterkste stijger bij de hoofdfondsen was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 2,2 procent. Telecomconcern KPN sloot de rij met een verlies van 2,1 procent. ArcelorMittal steeg 1,9 procent. Volgens analisten van ING is de markt te pessimistisch over de toekomstige winsten van het staalconcern.
ABN AMRO won 0,5 procent. De bank heeft volgens Het Financieele Dagblad (FD) zijn hypotheekdochter Stater weer uit de verkoop gehaald. Het bedrijf, dat circa 225 miljoen euro moest opleveren, trok geen kopers voor het bedrag waar de bank op mikte. ABN AMRO wilde niet reageren.
In de MidKap ging chipbedrijf Besi aan kop met een plus van ruim 4 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler met een min van 1,5 procent.
Op de lokale markt kelderde Kiadis Pharma meer dan 10 procent. Het biotechnologiebedrijf rekent op een vertraging van het oordeel door de Europese toezichthouder over zijn middel voor gebruik bij beenmergtransplantaties bij leukemiepatiënten. Volgens analisten van KBC Securities en Jefferies is de vertraging in het goedkeuringsproces echter geen reden tot zorg.
In Londen klom Man Group 1,9 procent. Het grootste beursgenoteerde hegdefonds ter wereld zag in het derde kwartaal meer geld instromen. In Frankfurt ging de Duitse remspecialist Knorr-Bremse naar de beurs. Het aandeel was 82,63 euro waard, 2 procent meer dan de introductiekoers van 80 euro per aandeel.
De euro was 1,1581 dollar waard, tegen 1,1566 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 71,71 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 80,92 dollar per vat.