De Europese beurzen lieten donderdag kleine winsten zien. Beleggers bleven voorzichtig na de koersval een dag eerder, die volgde op de nieuwe lockdowns in Duitsland en Frankrijk. Daarnaast werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Ook kwamen veel grote Europese bedrijven met kwartaalcijfers. Op het Damrak vielen de handelsberichten van Shell en ASMI in goede aarde.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur vrijwel vlak op 533,86 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 774,17 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.
Zwaargewicht Shell won 2 procent in de AEX. Het olie- en gasconcern boekte afgelopen kwartaal weer winst, na een megaverlies in de voorgaande periode. Shell verhoogde ook zijn dividend en kondigde aan in februari met een strategische update te komen.
ASMI deed het nog beter en was koploper bij de hoofdfondsen, met een plus van 4,4 procent. De chiptoeleverancier kende naar eigen zeggen een sterk derde kwartaal en profiteerde van de toegenomen vraag naar chips door het vele thuiswerken. Adyen (min 1,5 procent) behoorde tot de staartgroep. Het betalingsbedrijf zag afgelopen kwartaal de markt verder herstellen, maar de verwerkte betalingen op reisgebied bleven achter.
In de MidKap stond Arcadis (plus 5,4 procent) bovenaan. Het advies- en ingenieursbureau wist dankzij besparingen de marges te verbeteren en bracht de schuld verder terug. Pharming verloor 2 procent. Het biotechnologiebedrijf liet in een handelsupdate weten een tweede notering aan de Amerikaanse beurs Nasdaq na te streven.
In Helsinki kelderde Nokia 16 procent na teleurstellende resultaten en vooruitzichten van de Finse maker van netwerkapparatuur. AB InBev won 3 procent in Brussel. De grootste brouwer ter wereld wist de voorbije crisismaanden meer bier te verkopen.
Volkswagen klom dik 2 procent in Frankfurt. De Duitse automaker boekte in het derde kwartaal weer winst, na het verlies een kwartaal eerder, dankzij de aantrekkende markt in China. In Zürich zakte Credit Suisse 5,7 procent na tegenvallende resultaten van de Zwitserse bank. Het Britse telecomconcern BT, dat ook met cijfers kwam, klom 5,8 procent in Londen.
De euro was 1,1727 dollar waard, tegenover 1,1758 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen opnieuw onderuit. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,2 procent minder op 35,83 dollar. Brentolie werd 3,9 procent goedkoper op 37,58 dollar per vat.