Het gebruik van een betrouwbaar virtueel privénetwerk (VPN) kan een veilige manier zijn om op het internet te surfen. VPN-beveiliging kan bescherming bieden tegen IP en de internetgeschiedenis versleutelen en wordt steeds vaker gebruikt om afluisteren door overheidsinstanties te voorkomen. VPN's zullen u echter niet in alle scenario's veilig kunnen houden.
Wat is VPN eigenlijk?
Als u zich afvraagt wat VPN is, het is een virtueel netwerk dat een internetgebruiker in staat stelt zichzelf en hun organisatie te beschermen door een privé web surfsessie te creëren. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van openbare Wi-Fi om te voorkomen dat andere mensen de online activiteiten van de gebruiker en de gegevens en informatie die ze delen afluisteren. Een VPN creëert een beveiligde tunnel tussen de computer van een gebruiker en de VPN-server, die hun online activiteiten en locatie verbergt.
VPN-beveiliging stelt gebruikers in staat hun online privacy te beschermen en te voorkomen dat hun internetprovider (ISP) hun surfactiviteiten traceert. Het werkt door het apparaat van een gebruiker te verbinden met de VPN-server en vervolgens hun internetverkeer door de internetverbinding van de VPN-provider te laten lopen. Dit verbergt browse-informatie en maakt het moeilijker voor slechte actoren om de online activiteiten van de gebruiker te verzamelen of te controleren.
Is Privénavigatie echt privé?
Je vraagt jezelf misschien af. "Heb ik echt een VPN nodig als mijn browser privé navigatie heeft?"
Populaire webbrowsers hebben een functie die
privénavigatie wordt genoemd, waarmee gebruikers op het web kunnen surfen zonder hun geschiedenis, zoekinformatie en tijdelijke lokale gegevens zoals cookies op te slaan. Privénavigatie is beschikbaar in de belangrijkste browsers, zoals Apple Safari op Mac en iOS, de Incognitomodus van Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera en InPrivate Browsing van Microsoft Edge.
De modus privénavigatie van een browser voorkomt dat gegevens worden opgeslagen op het lokale apparaat of de computer van een gebruiker. Het voorkomt echter niet noodzakelijkerwijs dat informatie wordt gedeeld tussen het apparaat of de computer van de gebruiker en zijn internetprovider. Bovendien kunnen derden de activiteiten van gebruikers tijdens privésessies opsporen, wat zij kunnen gebruiken om hun besturingssysteem uit te buiten.
5 Redenen waarom gratis VPN's niet veilig zijn
"Is VPN veilig?" een vraag die iedereen zich zou moeten stellen, en het antwoord is duidelijk. Het gebruik van gratis software is geen effectieve oplossing om VPN-beveiliging te garanderen, omdat het vaak gegevens en browse-activiteiten op het internet niet zal beschermen. Belangrijke redenen om geen gratis VPN te gebruiken zijn onder andere:
- Gratis VPN-tools brengen de veiligheid van de gebruiker in gevaar: Vele gratis VPN-tools bevatten malware die door cybercriminelen kan worden gebruikt om de gegevens van gebruikers te stelen, ongeoorloofde toegang tot hun gegevens of machine te krijgen, of een cyberaanval uit te voeren. Uit een onderzoeksrapport van de ICSI Networking and Security Group bleek dat 38% van de 283 onderzochte Android VPN-apps een vorm van malware bevatte. Daarom is een VPN-applicatie niet altijd veilig wanneer gratis tools worden gebruikt.
- Gratis VPN-tools traceren online activiteiten: Een veilige VPN zou de activiteiten van een gebruiker moeten beschermen terwijl ze op het internet surfen, maar sommige gratis VPN's doen het tegenovergestelde door de online activiteiten van gebruikers te volgen. Hierdoor kunnen VPN-tools gebruikersinformatie verzamelen en deze met winst verkopen aan de hoogste bieders, waardoor adverteerders gratis VPN-gebruikers kunnen benaderen met advertenties.
- Gratis VPN tools beperken het dataverbruik: VPN's zijn geweldig voor het beschermen van gegevens of het verbergen van de locatie van een gebruiker bij het bekijken van een film van een streamingdienst die niet beschikbaar is in hun regio. Een gratis VPN beperkt echter meestal de hoeveelheid gegevens die gebruikers kunnen gebruiken via de tool. Dit kan een beperking inhouden van de hoeveelheid data die ze per maand kunnen gebruiken, een beperking van de hoeveelheid tijd dat de VPN beschikbaar is per browsersessie, of het deblokkeren van alleen bepaalde websites. Daarom zijn gratis VPN-tools niet ideaal voor mensen die hun gegevens willen beschermen of hun locatie voor een aanzienlijke tijd willen maskeren.
- Gratis VPN's vertragen internetsnelheid van gebruikers: Net als bij het bovenstaande punt van gegevensbeperking kunnen gratis VPN's lagere internetsnelheden bieden dan premium tools. Zelfs gratis VPN-opties van gerenommeerde verkopers zullen een tragere internetverbinding bieden dan beschikbaar via hun betaalde opties. Ze zullen ook prioriteit geven aan internetsnelheden voor hun betalende klanten, wat hun gratis diensten verder kan vertragen.
Welke functies maken een VPN veilig en betrouwbaar?
De vraag hoe veilig VPN-diensten zijn, hangt meestal af van de VPN die wordt gebruikt. Een VPN van een betrouwbare provider biedt versleuteling voor de gegevens en online browsegeschiedenis van de gebruiker om deze te beschermen tegen hackers en ISP's.
Is het gebruik van VPN veilig? Dat hangt af van een provider die de online privacy waarborgt, een transparant privacybeleid voert, datalekken verhelpt en zijn gebruikers niet volgt. De beste VPN tool of applicatie bevat de volgende kenmerken:
- Voorkoming van lekken in Internet Protocol (IP)-adressen: Het hoofddoel van een VPN is het IP-adres van een gebruiker te verbergen of te verhullen en te voorkomen dat iemand zijn online activiteiten kan traceren. Een VPN kan echter soms gebreken vertonen die ertoe leiden dat de IP-locatie van de gebruiker wordt gelekt. Het is daarom belangrijk om een provider te zoeken die het lekken van IP-adressen actief voorkomt. Controleer online reviews om te zien of ze een geschiedenis van IP-adreslekken hebben.
- Geen informatie logging: No-log VPN's verzamelen of loggen geen gegevens die gebruikers delen op het netwerk, zoals inloggegevens, bestanden die ze downloaden en hun zoekgeschiedenis. Dit is essentieel om de online privacy van gebruikers te waarborgen en hun anonimiteit te beschermen tegen andere internetgebruikers. Het zorgt er ook voor dat de informatie van een gebruiker beschermd is, zelfs als een aanvaller ongeoorloofde toegang krijgt tot een VPN-tool. Wanneer u een VPN overweegt, controleer dan of het online activiteiten logt, gegevens vastlegt en periodiek opschoont, of gebruikersinformatie vrijgeeft in een ander scenario.
- VPN kill switch: Als een VPN-verbinding wegvalt, schakelt de internettoegang van de gebruiker over naar zijn gewone verbinding. Een VPN kill switch functie sluit automatisch specifieke programma's af als een internetverbinding onstabiel wordt om het risico te verkleinen dat gevoelige gegevens uitlekken door toepassingen.
- Multi-factor authentication (MFA): Elk VPN-programma moet zo goed mogelijk beveiligd zijn om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot het programma. MFA stelt een gebruiker in staat zijn identiteit te bewijzen, aan te geven dat hij degene is die hij zegt te zijn, voordat hij toegang krijgt tot de VPN.
Het is vaak moeilijk om een VPN-dienst te vinden die alle bovengenoemde functies tegelijkertijd biedt. Kik
hier om een van de meest betrouwbare en geprefereerde VPN's in de wereld te krijgen.