Wall Street schuift viruszorgen opzij

14 jul 2020, 22:17 Zakelijk
wall street schuift viruszorgen opzij
ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten de handel uitgegaan. Met name fondsen in de energie- en grondstoffensector hielpen de graadmeters vooruit. Beleggers schoven zorgen over het almaar rondwarende coronavirus en de impact daarvan op het economische herstel opzij. Grote banken als JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo openden de boeken. Ook luchtvaartonderneming Delta Air Lines wist om die reden de aandacht op zich gericht.

De leidende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 2,1 procent op 26.642,59 punten. De brede S&P 500 won 1,3 procent tot 3197,52 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,9 procent tot 10.488,58 punten. Vooral tegen het slot van de sessie liepen de winsten op.

JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo maakten bekend vele miljarden dollars uit te moeten trekken om eventuele verliezen op leningen door de coronacrisis op te vangen. Wel werden goede zaken gedaan op de financiële markten door de onrust op de beurzen en de rally van de afgelopen tijd.

JPMorgan sloot 0,6 procent hoger. De grootste bank van de Verenigde Staten zag de winst in het tweede kwartaal met 50 procent dalen vergeleken met een jaar eerder. Bij Citigroup (min 3,9 procent) ging de winst met bijna driekwart omlaag en Wells Fargo boekte zijn eerste kwartaalverlies in jaren en verloor 4,6 procent aan beurswaarde.

Delta Air Lines (min 2,7 procent) gaat zwaar gebukt onder de coronacrisis omdat er momenteel veel minder wordt gevlogen. In het tweede kwartaal ging een nettoverlies van 5,7 miljard dollar in de boeken. De vooruitzichten voor Delta zijn verder uiterst somber. Volgens topman Ed Bastian zal het zeker twee tot drie jaar duren voor Delta weer volledig hersteld is.

Boeing eindigde 2,5 procent hoger. De vliegtuigmaker leverde in de eerste helft van dit jaar zeventig commerciële vliegtuigen af. In het tweede kwartaal ging het om twintig afgeleverde toestellen, volgens Amerikaanse media het laagste aantal in een kwartaal sinds 1977. Naast de coronacrisis speelt de nasleep van twee vliegtuigrampen in korte tijd met de gewraakte Boeing 737 MAX het bedrijf parten.

De euro stond bij de slotbel op 1,1392 dollar, tegen 1,1399 bij het slot in Europa eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 40,26 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 42,83 dollar per vat.