De effectenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen gesloten. Disney en 21st Century Fox stonden in de schijnwerpers na een miljardendeal. Ook hadden beleggers belangstelling voor de beslissing van de Amerikaanse toezichthouder FCC om netneutraliteit af te schaffen. Verder verwerkten ze verschillende rentebesluiten, waaronder die van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE).
De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,3 procent op 24.508,66 punten. De bredere S&P 500 leverde 0,4 procent procent in tot 2651,78 punten. Schermenbeurs Nasdaq verloor 0,3 procent en sloot op 6856,53 punten.
Disney neemt voor ruim 52 miljard dollar in aandelen de studio- en televisieproductietak over van 21st Century Fox, het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch. Volgens kenners zal de overeenkomst tussen Disney en Fox ,,Hollywood volledig op zijn kop zetten". Geruchten over een akkoord tussen de twee deden al enige tijd de ronde, maar zowel Disney als 21st Century Fox wilde daar nooit echt op reageren. Het aandeel Disney won 2,9 procent, 21st Century Fox noteerde 6,4 procent in de plus.
De FCC-beslissing om netneutraliteitsregels te schrappen was al verwacht en leverde geen eenduidige koersreactie op. Van de netwerkbedrijven gingen AT&T, Verizon en Sprint tot 0,8 procent omlaag, terwijl Comcast juist 1,5 procent omhoogging. Techbedrijven als Amazon en Netflix kunnen potentieel hinder ondervinden van de nieuwe regels, maar zij stegen tot 1 procent.
Farmaceut Teva ging meer dan 10 procent omhoog. Het bedrijf kondigde aan het mes te zetten in de organisatie om zijn schulden te verminderen. Een kwart van het personeel verliest zijn baan doordat het bedrijf meerdere locaties wil sluiten. Ook trapt Teva op de rem bij het uitkeren van dividend.
Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines (plus 2,7 procent) plaatste een omvangrijke order bij vliegtuigmaker Airbus. De Amerikanen hebben honderd vliegtuigen van het type A321 neo besteld, met daarbij de optie voor nog eens honderd stuks. Airbus-concurrent Boeing steeg 0,9 procent.
Verfconcern Axalta verloor 0,8 procent. Het bedrijf kwam met een financiële update naar buiten en hield de deur op een kier voor gesprekken met zijn Nederlandse branchegenoot AkzoNobel.
Op de macro-agenda stonden onder meer cijfers over de WW-aanvragen, bedrijfsvoorraden, winkelverkopen, de bedrijvigheid van de Amerikaanse economie en de importprijzen.
De euro was 1,1786 dollar waard, tegen 1,1776 bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie ging 0,9 procent duurder van de hand voor 57,12 dollar. Brentolie steeg 1,5 procent tot 63,39 dollar per vat.