De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw lager gesloten, al werden de koersverliezen richting het slot van de handelsdag wel behoorlijk teruggedrongen. De vrees voor het nieuwe coronavirus bleef Wall Street domineren, nu het aantal besmettingen in de wereld is gestegen naar meer dan 100.000. De olieprijzen gingen zeer hard omlaag. Een veel beter dan verwacht rapport over de Amerikaanse banenmarkt kon het sentiment onder beleggers amper helpen.
De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent lager op 25.864,78 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,7 procent tot 2972,37 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1,9 procent tot 8575,61 punten. Op donderdag gingen de graadmeters op Wall Street met minnen tot 3,6 procent de handel uit.
De prijs van een vat Amerikaanse olie kelderde 9,6 procent tot 41,49 dollar en Brentolie werd ruim 9 procent goedkoper op 45,42 dollar per vat, de laagste niveaus in jaren. Oliekartel OPEC heeft geen deal kunnen sluiten met bondgenoot Rusland over een verdere verlaging van de productie. Daarnaast zorgt het coronavirus voor grote druk op de olieprijzen omdat de wereldwijde economie en het vliegverkeer geraakt worden door de ziekte.
Olie- en gasproducenten als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips leverden tot 5 procent in. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean kregen klappen tot bijna 19 procent voor de kiezen.
De luchtvaartsector wist juist wat te herstellen van de recente afstraffing, geholpen door de fors lagere olieprijzen. Delta Air Lines, Southwest Airlines en United Airlines klommen tot 2 procent.
De financiële sector had het daarentegen lastig door de scherp dalende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De grote banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo en Morgan Stanley verloren tot 5,2 procent aan beurswaarde.
De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in februari met 273.000 arbeidsplaatsen is toegenomen, terwijl economen op een groei met 175.000 hadden gerekend. De werkloosheid in de VS zakte naar 3,5 procent.
De euro was 1,1308 dollar waard, net als bij het slot van de handel in Europa.