Veiligheid in een gebouw moet gewoon goed geregeld zijn. Helemaal als je een bedrijf runt of verantwoordelijk bent voor een plek waar veel mensen over de vloer komen. Dan kom je er niet onderuit: er zijn duidelijke regels waar je je aan moet houden. Maar wanneer móet je nou echt een ontruimingsinstallatie of blussysteem hebben? We leggen het je uit, gewoon helder en zonder poespas.
Eerst even dit: niet ieder gebouw is meteen verplicht om een uitgebreid alarmsysteem of een blussysteem te installeren. Het draait vooral om risico’s. Hoe meer mensen in een gebouw zijn, hoe groter de kans dat er bij een brand iets mis kan gaan. Dan gelden er strengere eisen. Heb je bijvoorbeeld een klein kantoortje met vijf mensen? Dan kom je vaak weg met simpele rookmelders en een paar handbrandblussers.
Zodra je pand groter wordt, of als je werkt met kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen of mensen met een beperking, dan verandert alles. Maar wanneer is een ontruimingsinstallatie verplicht? In Nederland geldt dat bij gebouwen met een gebruiksfunctie voor meer dan 75 mensen (zoals scholen, hotels of zorginstellingen), je verplicht bent een ontruimingsalarminstallatie te hebben. Die zorgt ervoor dat iedereen snel en veilig het gebouw uit kan als het misgaat.
Niet alleen de grootte telt. Ook het soort gebruik speelt een rol. Een zorginstelling of een school heeft veel sneller extra maatregelen nodig dan bijvoorbeeld een magazijn.
Een ontruimingsinstallatie is mooi voor de veiligheid van mensen, maar wat doe je aan de brand zelf? Soms is het niet genoeg om alleen op de brandweer te wachten. Daarom kan een blussysteem verplicht zijn, zoals een sprinklersysteem. Zeker in hoge gebouwen, grote opslagplaatsen of gebouwen waar veel brandbare materialen liggen, is een sprinklersysteem geen overbodige luxe en vaak zelfs verplicht.
Zo'n systeem gaat automatisch aan als er brand wordt gedetecteerd en kan het vuur meteen onder controle brengen, nog voordat de brandweer arriveert. Best slim geregeld, toch?
Ga je een nieuw pand bouwen of verbouwen? Dan moet je bij de aanvraag van je vergunning vaak al laten zien hoe je aan de brandveiligheidseisen gaat voldoen. De gemeente en de brandweer beoordelen dan of jij genoeg maatregelen neemt. Dit is het perfecte moment om te laten checken of je een ontruimingsinstallatie of blussysteem nodig hebt. Je voorkomt zo een hoop gedoe achteraf.
Uiteindelijk draait alles om één ding: veiligheid. Niemand wil meemaken dat een brand uit de hand loopt omdat er geen goede alarmering of blusinstallatie aanwezig was. Door nu de juiste keuzes te maken, zorg je dat mensen veilig zijn én dat je voldoet aan alle regels.
Als je twijfelt of je verplicht bent om een ontruimingsinstallatie of blussysteem te hebben, laat het dan altijd even goed uitzoeken. Veiligheid is tenslotte iets waar je nooit op moet besparen.