Eén van de leukste dingen van in loondienst zijn, is dat je aan het eind van het jaar vaak een kerstpakket krijgt van je werkgever. En het is natuurlijk altijd weer gissen naar wat de baas in de kerstpakketten heeft gestopt! De laatste jaren speelde duurzaamheid een belangrijke rol bij het samenstellen van de
kerstpakketten . Dat konden allerlei handige dingen zijn, zoals een zuinige douchekop, drinkflessen of fairtrade produkten. Voor andere werkgevers was gezondheid een belangrijk punt en werd het kerstpakket gevuld met noten, zuidvruchten, fruit en biologische produkten.
Duurzaam maar vooral praktisch
Bij de groothandels zien ze de vraag nu veranderen. Want met nog maar een aantal weken tot kerst te gaan, merken ze de effecten van de energiecrisis en de inflatie maar al te goed. Iedereen heeft op het moment te kampen met de stijgende prijzen en personeelstekorten. Voor particulieren betekent dit dat de energierekening alsmaar groter wordt. En voor bedrijven leiden de hoge energiekosten tot hoge productiekosten. Bovendien maakt de enorm gestegen benzineprijs de levering van producten ook prijziger. Die hoge kosten zien we terug in de prijzen van producten. Van levensmiddelen tot kleding tot vervoer, alles is een stuk duurder geworden.
Vooral in onzekere tijden kan het kerstpakket een grote positieve impact hebben op de sfeer binnen een bedrijf en de motivatie van medewerkers. Het kerstpakket geeft een gevoel van rust en vertrouwen. Door de personeelstekorten moesten veel mensen harder werken en meer uren maken. Een blijk van waardering en erkenning vanuit de werkgever is daardoor ook in 2022 erg belangrijk. Een mooi gevuld kerstpakket kan daar een onderdeel van zijn.
De economische onzekere tijd zorgt er bovendien voor dat zowel particulieren als bedrijven minder te besteden hebben. En met de prijsstijgingen in de supermarkt zie je dat werkgevers het belangrijk vinden dat het kerstpakket zo 'vol' en praktisch mogelijk wordt omdat die ook weet dat het wat lastiger wordt met boodschappenbudgetten. Dit jaar gaan bedrijven dan ook vooral voor 'praktisch'. Zo worden er fleece dekens ingepakt en lampjes op zonne-energie bijgevoegd. En door de prijsstijgingen in de supermarkt zie je dat werkgevers het ook belangrijk vinden dat het kerstpakket 'vol' wordt, van een pakket om zelf appeltaart te maken tot groentezaadjes voor de moestuin.
Het juiste kerstpakket?
Drie tips om het kerstpakket dit jaar zo goed mogelijk samen te stellen:
Tip 1: Kies een origineel kerstpakket. Veel kerstpakketten groothandels bieden werkgevers de mogelijkheid om eigenhandig een bijzonder en origineel kerstpakket te bestellen. Zo kun je gaan voor biologisch, wellness of duurzaam.
Tip 2: Bestel op tijd. Dit jaar is het voor kerstpakketten leveranciers een race tegen de klok om de kerstpakketten op tijd te leveren. Dit merken de medewerkers die wij spraken al voor de bestellingen die in augustus geplaatst zijn. Zij adviseren hun klanten daarom om dit jaar zo snel mogelijk de kerstpakketten te bestellen.
Tip 3: Maak het kerstpakket persoonlijk met een waarderende tekst of zelfgeschreven kerstkaart. Veel bedrijven hebben net als de kerstpakketten groothandels te maken met hoge productiekosten en leveringskosten. Het verhogen van het budget zal dan ook niet voor iedereen realistisch zijn. Maar bij veel kerstpakketten leveranciers kun je een persoonlijke boodschap toevoegen aan het kerstpakket. Dat is voor veel werknemers vaak belangrijker dan de grootte van het kerstpakket.