Wat zijn je rechten bij ontslag als flexwerker?

18 sep , 13:55 Zakelijk
pexels mastercowley 897817
Als flexwerker heb je vaak een andere werkrelatie met je werkgever dan wanneer je een vast dienstverband hebt. Toch heb je volop rechten bij een aanzegging tot ontslag. Het begrijpen van deze rechten kan je helpen om betere ontslagvoorwaarden te bedingen, mocht je tijdelijke contract of flexibele arbeidsovereenkomst eindigen. Hier lees je wat je moet weten over je rechten bij ontslag als flexwerker. 

Recht op een redelijke opzegtermijn

Als je als flexwerker wordt ontslagen, moet je werkgever zich houden aan de opzegtermijnen die zijn vastgelegd in je arbeidscontract. In de meeste gevallen geldt een opzegtermijn van een maand, maar dit kan soms verschillen afhankelijk van de afspraken in je contract of de cao waar je mee te maken hebt. Een werkgever kan je niet zonder opzegtermijn ontslaan. Controleer dus altijd de opzegtermijn die voor jou van toepassing is. 

Recht op een uitkering

Of je recht hebt op een uitkering na ontslag, hangt af van je arbeidsstatus en de duur van je dienstverband. Als je een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebt en deze eindigt na de afgesproken periode, heb je in principe geen recht op een WW-uitkering. Dat komt omdat de duur van je arbeidscontract van tevoren is afgesproken en je werkgever niet aansprakelijk is voor het verlies van werk na afloop van deze termijn. Je contract eindigt hiermee van rechtswege.
Als je een uitzendkracht bent met een oproepcontract of een reguliere arbeidsovereenkomst hebt die tussentijds wordt beëindigd, kun je vaak wel een WW-uitkering krijgen. Dit geldt ook bij ontslag met wederzijds goedvinden, maar houd er rekening mee dat de afspraken die je maakt over je vertrek je recht op een uitkering kunnen beïnvloeden.
Wanneer je een WW-uitkering wilt aanvragen moet je voldoen aan de voorwaarden die het UWV stelt. Denk hierbij aan het hebben van voldoende arbeidsverleden en het per direct beschikbaar zijn voor nieuw werk. Twijfel je over iets of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Dan kun je altijd contact opnemen met een arbeidsjurist of het UWV. 

Recht op een ontslagvergoeding

Als je als flexwerker ontslagen wordt, heb je recht op een ontslagvergoeding. We noemen die financiële compensatie een transitievergoeding. Dit geldt voor flexwerkers met een vaste arbeidsovereenkomst, maar ook voor uitzendkrachten onder bepaalde omstandigheden. De ontslagvergoeding is bedoeld om je te helpen bij het vinden van een nieuwe baan en wordt berekend op basis van je bruto maandsalaris en de duur van je dienstverband. Weet je niet zeker of je recht hebt op een ontslagvergoeding? Een juridisch adviseur kan je helpen, zo kun je fouten vermijden bij ontslagvergoeding

Recht op een getuigschrift

Bij beëindiging van je contract is het gangbaar dat je werkgever een getuigschrift verstrekt. Dit document beschrijft je werkzaamheden en prestaties ten tijde van je dienstverband. Hoewel het niet verplicht is om een positief getuigschrift af te geven, is het wel prettig als je werkgever daarin wil meewerken. Een getuigschrift kan belangrijk zijn voor je toekomstige carrière. Het is vaak één van de punten die een arbeidsjurist voor je uitonderhandelt. 

Recht op een goede informatievoorziening

Je werkgever moet je goed en duidelijk informeren over de reden(en) van je ontslag en de procedure die daarop volgt. Dat hoort bij goed werkgeverschap. Ontslag komt vaak onverwacht en het arbeidsrecht is niet altijd even makkelijk te doorgronden. Zorg ervoor dat je de communicatie tussen jou en je werkgever (ook) schriftelijk ontvangt en bewaar ze voor een eventuele onderhandeling of juridische procedure.
Je ontslag als flexwerker kan soms wat ingewikkeld zijn. Je rechten variëren afhankelijk van je arbeidsstatus en je ontslagsituatie. Het is belangrijk om je rechten goed te begrijpen en professioneel advies in te winnen. Daarmee verzeker je jezelf ervan dat je ontslagprocedure juridisch correct en met aandacht voor jouw wensen afgewikkeld wordt.