Olie- en gasconcern Shell zal donderdag vermoedelijk weer een hoge winst rapporteren. De prijzen van de fossiele brandstoffen zijn weliswaar wat gedaald ten opzichte van eind vorig jaar, maar het Britse bedrijf verdient de laatste jaren goed aan de handel in gas en olie.
Afgelopen jaar zetten oliebedrijven recordwinsten neer als gevolg van de gestegen prijzen die onder meer veroorzaakt werden door de Russische oorlog in Oekraïne. Vanwege sancties draaide Rusland de gaskraan sterk dicht en dat leidde ertoe dat Europa zich op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moest storten.
De hoge winsten zorgden ook voor de roep om extra belastingafdrachten voor de olie- en gasconcerns. Die laaiden in het Verenigd Koninkrijk weer op toen Shells branchegenoot BP onlangs weer een forse winst presenteerde. Terwijl consumenten door de hoge prijzen het zwaar hebben, profiteren de bedrijven zonder dat ze daar iets voor hebben hoeven doen, is het argument.
Analisten rekenen er ondertussen op dat Shell opnieuw een flink bedrag aan dividend zal uitbetalen en ook weer eigen aandelen zal inkopen. De olie- en gasconcerns stellen op die manier weer geld terug te geven aan beleggers, waaronder pensioenfondsen en dus de winst al deels terug te geven aan de maatschappij.