De Europese beurzen stonden dinsdag opnieuw flink in het rood. De politieke crisis in het door schulden overladen Italië zorgde voor onzekerheid bij beleggers. Vooral de banken en verzekeraars, die veel Italiaanse obligaties bezitten, gingen in de uitverkoop.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent in de min op 553,99 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 780,07 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,5 procent.
De hoofdindex in Milaan kelderde 2,6 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. Banca Generali raakte 8 procent kwijt en Intensa Sanpaolo verloor ruim 5 procent. De rente op Italiaanse staatsleningen liep daarnaast op tot het hoogste niveau in vier jaar door de politieke onrust in het land.
Ook op het Damrak moesten de banken en verzekeraars flinke verliezen incasseren. ASR en ING waren de grootste dalers met minnen van 3,7 en 3,6 procent. Aegon, ABN AMRO en NN Group leverden tussen 2,6 en 2,8 procent in.
Elders in Europa gingen de financiële aandelen ook omlaag. De Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole, die veel Italiaanse schuldpapieren bezitten, verloren bijna 5 procent. In Frankfurt leverden Deutsche Bank en Commerzbank respectievelijk 4,5 en 5,1 procent in.
Bij de kleinere bedrijven zakte VolkerWessels 3,7 procent. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) doet onderzoek naar steekpenningen bij twee dochterbedrijven van de bouwonderneming.
In Londen kelderde Dixons Carphone 20 procent. De Britse retailer kwam met een winstwaarschuwing en gaat 92 winkels sluiten om kosten te besparen. In Frankfurt won start-upinvesteerder Rocket Internet 0,5 procent na publicatie van een handelsbericht.
Ook de euro stond onder druk door de Italiaanse politieke crisis. Beleggers vrezen dat de nieuwe verkiezingen in het land mogelijk zullen uitmonden in een referendum over de eenheidsmunt. De euro zakte voor het eerst sinds november vorig jaar onder de 1,16 dollar en was 1,1525 dollar waard, tegen 1,1628 dollar op maandag.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 66,65 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 75,57 dollar per vat.