Bij belangrijke beursgraadmeters in New York gingen er dinsdag opnieuw records in de boeken, al waren de koerswinsten wel erg klein. Beleggers leken de zorgen over de misschien te hoge waarderingen van sommige aandelen enigszins opzij te schuiven. Maar tegelijk drukte de snelle opmars van de Delta-variant van het coronavirus in veel landen weer wat op het sentiment. Verder werd nagekauwd op positievere verwachtingen van de Wereldbank over de groei van de Chinese economie.
De brede S&P 500-index ging een fractie hoger de handel uit op 4291,80 punten en techbeurs Nasdaq won 0,2 procent tot 14.528,34 punten. Alleen de Dow-Jonesindex eindigde niet met een slotrecord. Die graadmeter steeg licht tot 34.292,29 punten.
In steeds meer landen is de Delta-variant van het virus in opkomst. De variant die voor het eerst in India opdook zorgt er nu voor dat versoepelingen trager gaan of weer worden teruggedraaid. Beleggers volgen de cijfers daarover scherp, want nieuwe strenge maatregelen kunnen het economisch herstel schaden. In China lijkt daar geen sprake van te zijn. De Wereldbank stelde de groeiverwachtingen voor dat land naar boven bij en rekent voor dit jaar nu op een groei van de Chinese economie met 8,5 procent.
Amerikaanse banken stonden daarnaast in de belangstelling. Na een geslaagde stresstest van de Federal Reserve mogen die binnenkort weer eigen aandelen inkopen en daar maakten ze meteen gebruik van. Zo gaat Morgan Stanley voor 12 miljard dollar eigen aandelen inkopen en Goldman Sachs verhoogt zijn dividenduitkering. Beleggers zagen die plannen wel zitten en zetten de financiële instellingen respectievelijk ruim 3 en dik 1 procent hoger.
Ook was er nog ander bedrijfsnieuws. United Airlines bestelde 270 nieuwe vliegtuigen bij Boeing (min 1,8 procent) en Airbus. De luchtvaartmaatschappij wil zich meer op reizigers gaan richten die meer willen betalen voor ruimte en luxe aan boord en werd bijna 1 procent lager gezet. Walmart leverde ook een kleine 1 procent in nadat de winkelketen had bekendgemaakt insuline onder eigen naam op de markt te gaan brengen. Die zou veel goedkoper moeten zijn dan die van farmaceutische bedrijven.
De euro was 1,1902 dollar waard, tegen 1,1906 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 73,40 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 75,12 dollar per vat.