De werkloosheid in Nederland is in augustus verder opgelopen, maar minder hard dan in de voorgaande maanden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er vorige maand 426.000 werklozen, wat neerkomt op 4,6 procent van de beroepsbevolking. In juli was dat 4,5 procent.
Tussen mei en juni steeg de werkloosheid als gevolg van de coronacrisis nog van 3,6 procent naar 4,3 procent. Dat was een ongekend snelle toename.
Uitkeringsinstantie UWV meldde verder dat het aantal WW-uitkeringen is gedaald. Waar eind juli 301.000 uitkeringen werden verstrekt, waren dat er eind augustus 292.000. Dat is nog wel aanzienlijk meer dan aan het begin van dit jaar, voor de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Vooral onder jongeren, tussen de 15 en 25 jaar oud, was er sprake van een sterke daling. Het waren juist mensen uit deze leeftijdscategorie, vaak werkzaam met flexcontracten, die op de arbeidsmarkt zwaar werden geraakt door de coronacrisis.
Naast een stijging van de werkloosheid, kromp de beroepsbevolking in de eerste maanden na de virusuitbraak fors. Veel mensen stopten met het zoeken naar werk en verlieten de arbeidsmarkt, waardoor ze niet tot de werklozen werden gerekend. Doordat het aantal werklozen en werkenden de afgelopen maanden weer toenam, is de beroepsbevolking nu weer bijna even groot als in de eerste drie maanden van 2020.
Het aantal werklozen nam de afgelopen drie maanden met 100.000 toe. Volgens het statistiekbureau kwam dat vooral doordat meer mensen weer op zoek gingen naar werk en zo tot de beroepsbevolking worden gerekend, en in veel mindere mate doordat mensen hun baan verloren. Tussen maart en juni liep de werkloosheid nog wel op doordat mensen op straat kwamen te staan.