Werknemers in het beroepsgoederenvervoer, onder wie vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers, leggen maandag 24 uur lang het werk neer. Vakbonden FNV en CNV riepen op tot een nationale staking om hun eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Hoeveel last Nederland krijgt van de acties, is nog onduidelijk.
Onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen 150.000 werknemers, onder wie 90.000 truckers. Volgens FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen is de animo om actie te voeren aardig groot. Zo zijn de beperkt beschikbare plekken voor de vier locaties waar vakbondsleden in hun auto's manifestaties houden nagenoeg allemaal bezet.
"We focussen ons nu op de grote bedrijven. Niet alleen de grote supermarkten, maar bijvoorbeeld een Simon Loos, Peter Appel en Zandbergen", zegt Dijkhuizen over de acties. Hij heeft de indruk dat daar veel mensen willen staken. Tegelijkertijd verwacht hij geen lege schappen in de supermarkten, omdat die meestal wel genoeg voorraad hebben.
De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent. Ook willen ze een goede regeling waardoor personeel met zwaar werk eerder met pensioen kan. Tot slot voeren ze actie voor betere werkomstandigheden onderweg. Zo willen ze dat vrachtwagens standaard worden uitgerust met airco en verwarming die blijft draaien als motoren zijn uitgeschakeld.
Werkgevers reageerden teleurgesteld op de aankondiging van de acties. Volgens branchevereniging Transport en Logistiek Nederland begonnen vakbonden al met acties terwijl werkgevers nog wilden praten over hun uiterste cao-bod.