Wijnorganisatie verwacht laagste wereldwijde productie in 60 jaar

07 nov 2023, 15:35 Zakelijk
wijnorganisatie verwacht laagste wereldwijde productie in 60 jaar
ANP
De wereldwijde wijnproductie zal dit jaar naar verwachting uitkomen op het laagste punt in zestig jaar. Dat komt door tegenvallende oogsten op het zuidelijk halfrond en in sommige Europese landen die het gevolg zijn van slechte weersomstandigheden. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).
Op basis van informatie uit 29 landen, samen goed voor 94 procent van de wereldwijde productie, wordt dit jaar tussen de 241,7 miljoen en 246,6 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Een hectoliter staat gelijk aan 133 standaard wijnflessen.
Het zou een daling zijn van 7 procent ten opzichte van 2022. Vorig jaar werd al minder wijn dan gemiddeld geproduceerd.
In wijnlanden Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Brazilië valt de wijnproductie 10 tot 30 procent lager uit dan vorig jaar, voorspelt de OIV. In Europa wordt de wijnproductie in Italië, Spanje en Griekenland het hardst geraakt door slechte weersomstandigheden, waaronder droogte.
Het zou betekenen dat Italië niet langer de grootste wijnproducent van de wereld is, maar dat Frankrijk die plek voor het eerst in negen jaar inneemt. In dat land was de wijnproductie iets hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde, becijferde de OIV.
In de Verenigde Staten, het vierde wijnland ter wereld, wordt naar verwachting 12 procent meer wijn geproduceerd dan vorig jaar. Na een aantal droge jaren kregen de wijnstokken in belangrijke Amerikaanse wijngebieden wat langverwachte nattigheid.