Winkelbranche: verhoging minimumloon leidt tot grote problemen

02 sep 2022, 11:39 Zakelijk
winkelbranche verhoging minimumloon leidt tot grote problemen
ANP
Winkeliers vrezen voor grote problemen als gevolg van de verhoging van het wettelijk minimumloon met tien procent. Volgens brancheorganisatie INretail lost het de koopkrachtproblemen niet op, maar leidt het juist tot hogere prijzen. De sector pleit ervoor om de belasting op arbeid te verlagen zodat werknemers netto meer overhouden.
In de winkelbranche werkt veel personeel tegen het minimumloon. Volgens de brancheorganisaties krijgen winkels door de aangekondigde verhoging van het minimumloon te maken met 15 tot 25 procent hogere personeelskosten. De sector voorziet een opdrijvend effect waardoor ook de lonen voor andere functies omhoog gaan. Ondernemers zouden gedwongen worden de kosten door te berekenen aan de consument.
De branchevereniging wijst erop dat winkeliers nog lang aan herstel van de coronacrisis werken en nu ook al enorme stijgingen van energie- en andere kosten incasseren. De nieuwe loonmaatregelen zouden "de nekslag voor een groot aantal ondernemers" betekenen. De maatregel kan volgens de sectorverenigingen dan ook leiden tot meer leegstand in de winkelstraten.
Eerder deze week werd bekend dat het kabinet het minimumloon volgend jaar met 10 procent wil verhogen om de pijn van de torenhoge prijzen enigszins te verzachten. Veel werkgevers maken zich zorgen over de kabinetsplannen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland wezen eerder deze week er al op dat ondernemers evengoed met lastenstijgingen kampen. Een verhoging van het minimumloon zou daar nog eens bij komen. Ook de horecasector vreest dat bedrijven zullen omvallen als gevolg van de geplande koopkrachtmaatregelen.