Winkeliers: kabinet moeten waken voor paniekmaatregelen

18 dec 2021, 13:37 Zakelijk
winkeliers kabinet moeten waken voor paniekmaatregelen
ANP
Het kabinet moet oppassen dat het niet "in blinde paniek" maatregelen treft die winkeliers onevenredig hard raken. Daarvoor waarschuwt winkelbranchevereniging INretail. De organisatie pleit voor een 'intelligente' aanpak en wijst erop dat winkels al twee jaar lang geen duidelijke besmettingsbron zijn tijdens de crisis. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt het vooral belangrijk dat ondernemers nog wel hun spullen kunnen slijten, ook als ze geen webshop hebben.
De verwachting is dat het kabinet later op zaterdag een harde lockdown zal aankondigen om te zorgen dat het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus beheersbaar blijft. Volgens INretail zou het kabinet een voorbeeld moeten nemen aan andere Europese landen, die een meer gefaseerde aanpak hanteren met verschillende risiconiveaus. Ook zou meer vaart moeten worden gemaakt met het boosteren. "Het is beschamend als onnodige maatregelen worden afgekondigd die ondernemers opnieuw een gigantische klap geven. Straks gaat iedereen naar België en Duitsland waar alles gewoon open is", aldus de organisatie.
INretail wijst er ook op dat de huidige maatregelen al voor veel minder bewegingen in winkelgebieden zorgen. Daarbij verwijst de organisatie naar de eigen 'grote steden monitor'. Het is volgens de organisatie ook de vraag hoe de overheid de drukte bij essentiële winkels gaat organiseren. "Want daar kan extra toestroom verwacht worden. Het onlinekoopkanaal is geen alternatief, want nu al overbelast", zo klinkt het.
De RND, die de grote filiaal- en winkelformules vertegenwoordigt, wees er eerder al op dat het voor ondernemers van groot belang is om spullen te kunnen blijven verkopen. Zeker gelet op de voorraden die nog onderweg zijn naar de winkels. Het verkopen van goederen kan bijvoorbeeld door kopen op afspraak mogelijk te maken. Daarnaast wil RND ook dat 'click and collect' mogelijk wordt, waarbij vooraf bestelde producten in de winkels opgehaald kunnen worden.
Volgens RND moet de lockdown verder niet langer dan "strik noodzakelijk" duren. Verder wijst de vereniging erop dat veel bedrijven niet gecompenseerd zijn voor eerdere beperkingen. In totaal waren bedrijven afgelopen jaar 19 weken lang dicht. Bij de grotere bedrijven is echter een maximering van vergoedingen ingesteld waardoor ze vaak steun misliepen. Winkeliers zouden daarom passend gecompenseerd moeten worden.