Grote banken VS trekken miljarden uit tegen kredietverliezen

14 jul 2020, 13:46 Zakelijk
winst jpmorgan fors lager door miljarden voor slechte leningen
ANP

De grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo trekken vele miljarden dollars uit om eventuele verliezen op leningen door de coronacrisis op te vangen. Daardoor werd de winstgevendheid in het tweede kwartaal gedrukt. Wel werd goede zaken gedaan op de financiële markten.

JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, boekte een nettowinst van 4,7 miljard dollar, wat ruim 50 procent minder is dan een jaar eerder. JPMorgan zette ruim 10 miljard dollar opzij om verliezen op te vangen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. In het eerste kwartaal werden ook al miljarden uitgetrokken voor de stroppenpot voor slechte leningen. In totaal heeft de bank daar nu meer dan 34 miljard dollar voor vrijgemaakt.

Daarnaast had de bank te maken met gedaalde inkomsten uit kredietverstrekking aan consumenten en bedrijven omdat zij terughoudender waren met het afsluiten van leningen door de coronacrisis. Daar stond tegenover dat veel meer geld binnenkwam uit het zakenbankieren en de handel in aandelen en obligaties vanwege de toegenomen handelsactiviteit en de koerswinsten op de beurzen. De totale baten van JPMorgan bedroegen 33,8 miljard dollar.

Topman Jamie Dimon zei dat ondanks enkele recente positieve macro-economische cijfers en flinke steunmaatregelen van overheden er nog veel onzekerheid is over de toekomst voor de economie, maar dat JPMorgan vanwege zijn sterke balans een "veilige haven" zal blijven.

Citigroup zette een winst in de boeken van 1,3 miljard dollar tegen 4,8 miljard dollar een jaar eerder. De bank maakte afgelopen kwartaal 5,6 miljard dollar vrij voor kredietverliezen. De totale pot voor verliezen op slechte leningen staat daarmee op 26,4 miljard dollar.

Wells Fargo leed een nettoverlies in de afgelopen periode van 2,4 miljard dollar tegen een winst van 6,2 miljard dollar vorig jaar. Dat is het eerste kwartaalverlies sinds 2008. De grootste hypotheekverstrekker van de VS zette 8,4 miljard dollar opzij voor eventuele kredietverliezen, waarmee die reserves stegen tot 20,4 miljard dollar. Wells Fargo kondigde aan het dividend flink te gaan verlagen.