Het aandeel Wolters Kluwer werd woensdag lager gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren niet onder de indruk van de jaarresultaten van de dataleverancier. De stemming op de Europese markten bleef terughoudend door de zorgen over de oplopende rentes op de obligatiemarkten en de vrees dat het economische herstel zal leiden tot een sterke inflatie. Beide factoren maken aandelen minder aantrekkelijk.
Opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell zorgden daarbij voor enige opluchting. Powell verklaarde geen extreem hoge of langdurige inflatie te vrezen als gevolg van de miljarden die de Federal Reserve in de economie pompt. Daarnaast verwacht de centrale bankier dat de Amerikaanse economie in de loop van dit jaar verbetert.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent in de min op 663,71 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 989,74 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,5 procent. Londen daalde 0,6 procent.
Wolters Kluwer (min 3 procent) was hekkensluiter in de AEX. De informatieleverancier boekte afgelopen jaar iets meer winst op een vrijwel stabiele omzet en keert meer dividend uit. Het concern gaat daarnaast in 2021 opnieuw voor 350 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Betaalbedrijf Adyen (plus 0,9 procent) toonde wat herstel en behoorde tot de kopgroep. Het aandeel zakte een dag eerder 8 procent na berichten dat een investeerder in het bedrijf een groot pakket aandelen wil verkopen.
KPN verloor 1,8 procent. Het telecomconcern raakte dinsdag al 6 procent kwijt nadat grootaandeelhouder América Móvil liet weten obligatieleningen te willen uitgeven die kunnen worden omgezet in aandelen KPN. Het Mexicaanse telecombedrijf heeft deze zogenoemde KPN-obligaties inmiddels geplaatst bij institutionele beleggers.
Reckitt Benckiser klom 1,7 procent in Londen. Het Britse consumentengoederenconcern wist afgelopen jaar weer winst te boeken. Het bedrijf profiteerde vooral van de sterke vraag naar hygiëneproducten en ontsmettingsmiddelen als gevolg van de coronapandemie. AstraZeneca daalde 1,7 procent. Volgens persbureau Reuters heeft de Brits-Zweedse farmaceut Brussel gewaarschuwd dat de levering van de coronavaccins aan de EU ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen. Het bedrijf zegt echter dat het wel het beloofde aantal vaccins kan leveren.
De euro was 1,2162 dollar waard, tegenover 1,2151 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 61,52 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 65,41 dollar per vat.