Het afgelopen jaar kelderde de Bitcoin, de grootste cryptovaluta, drastisch in waarde. Van bijna 70.000 dollar in november vorig jaar tot zo’n 20.000 dollar in de afgelopen weken. Ook het kleine broertje Etherium daalde fors.
Maar nu is er eindelijk goed bitcoin nieuws te melden. Want de afgelopen week steeg de koers met 11%.
Beleggers in deze ‘nieuwe’ economie, voor velen van ons nog ‘abracadabra’, voelden de pijn van de sterk in waarde verminderde digitale valuta en vele cryptobedrijven kondigden ontslagen aan.
De neergang van cryptomunten hing samen met hogere rentes. De beleggingen in crypto worden door veel mensen als risicovol gezien en als er alternatieven zijn om geld te verdienen met minder risico, drukt dat de prijzen. Bovendien was in mei de val van Terra Luna. Het bedrijf werkte met cryptocurrencies verbonden aan de dollar en/of de euro, zogenaamde stablecoins die minder snel beïnvloed werden door factoren van buitenaf, zoals bijvoorbeeld een tweet van een invloedrijk persoon. Bedrijven en beleggers die gebruik maken van de cryptovaluta werden op die manier beschermt tegen hevige prijsschommelingen. Cryptocurrencies leken ineens een ideaal betaalmiddel en steeds meer bedrijven adopteerden het betaalmiddel. Helaas bleek het systeem toch niet helemaal opgewassen tegen de boze buitenwereld.
Eind mei verdampten miljarden aan investeringen binnen een week en complete crypto-portfolio’s werden op een aanzienlijk verlies gezet. De onzekerheid die door de enorme daling van Terra Luna ontstond, had ook invloed op de rest van de cryptomarkt en een enorm domino effect op alle cryptocurrencies was het gevolg.
Een belangrijke reden voor de stijging is dat grote spelers, diegenen die al 10-100 bitcoin bezitten, eindelijk weer bitcoin kopen. Maar is deze ontwikkeling een langer leven beschoren? Tja, dat weet niemand zeker. Het is natuurlijk algeheel bekend dat de koersen van cryptocurrencies ontzettend volatiel zijn en dat het vrij normaal is dat de waarde van een cryptomunt op één dag tussen de 10 tot 20% stijgt of daalt.
Er valt niet voor niks veel geld te verdienen aan de hevige volatiliteit van cryptocurrencies. Maar door die volatiliteit van cryptocurrencies zijn er nog maar weinig partijen die betalingen met cryptocurrencies ondersteunen. Crypto traders zijn het er over eens dat het voor de stabiliteit van de cryptocurrencies super belangrijk is dat de crypto als betaalmiddel beter geadopteerd wordt door bedrijven. Maar dat gebeurt alleen wanneer cryptocurrencies minder volatiel zijn.
Momenteel heerst er op de geldmarkt nog steeds onzekerheid en angst nu voor de stijgende rentetarieven en inflatie het einde nog niet in zicht lijkt te zijn. Cryptomunten worden immers gezien als risicovolle investeringen en wanneer de rente stijgt, kiezen veel beleggers ervoor om minder risico te nemen.
De munt is bovendien al eens eerder flink in waarde gedaald. Vanaf december 2017 verloor het in een jaar tijd 80 procent van zijn waarde en ook bij de uitbraak van COVID-19 zakte de koers met zo'n 40 procent in een maand tijd. Over de toekomstige koersontwikkeling van de bitcoin lopen de meningen dan ook uiteen. Sommige marktvolgers zien de bitcoin als een mogelijke nieuwe bubbel, terwijl anderen juist een nog veel hogere koers voorspellen.